Cu două săptămâni înainte de summitul cu Joe Biden, Vladimir Putin generează controverse
Your browser doesn't support HTML5 video.
De altfel, șeful diplomației ruse, a ținut să declare public că Moscova nu se aşteaptă la o ''reuşită'' diplomatică la summitul de la Geneva.
Cu Aleksei Navlanîi în închisoare pentru mulți ani de aici înainte, Kremlinul se ocupă temeinic și de restul vocilor critice din țară, în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie. Dmitri Gudkov și Andrei Pivovarov, doi contestatari cunoscuți ai puterii, au fost săltați în urma unor descinderi în forță.
Oficial, Dmitri Gudkov a fost reţinut pentru 48 de ore sub suspiciunea că nu şi-a plătit nişte datorii conform unui contract de leasing pentru o clădire nerezidenţială în perioada 2015-2017. Gudkov riscă 5 ani de închisoare dacă va fi acuzat şi găsit vinovat.
Dmitry Gudkov, politicial din opoziție: „Nu m-am mai simțit niciodată așa de important, sunt 60 de oameni alocați acestui caz.”
Concomitent, autorităţile ruse au „vizitat” şi apartamentul activistului de opoziţie Andrei Pivo-varov, după ce, în prealabil, l-au ridicat dintr-un avion, la aterizare.
Andrei Pivovarov, opozant: „Sunt dus la audieri. Remarcabil este că n-am știut absolut nimic despre asta înainte să dea ei buzna. Dacă eram chemat la poliție, mă duceam.”
Toate astea se petrec în timp ce parlamentul rus se pregăteşte să adopte o lege care va spori răspunderea penală pentru oricine cooperează cu „organizaţii indezirabile”. Kremlinul argumentează că legea este necesară pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei şi pentru a evita amestecul din exterior.
Mikhail Khodorkovsky, opozant exilat: „Guvernul se teme de potențiale proteste, daca va frauda prea grosolan alegerile din septembrie (pentru Duma). Ce face guvernul acum e să curețe, să neutralizeze cât mai bine scena politică înainte de alegeri.”
Joe Biden: „Mă întâlnesc cu președintele Putin la Geneva peste vreo 2 săptămâni și am avertizat clar partea rusă că nu voi tăcea în privința încălcării acestor drepturi.”
Kremlinul nu încearcă încă nici macar să păstreze aparențele.
Lavrov: „Nu ne facem iluzii şi nici nu încercăm să dăm impresia că vă exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale".
În timp ce americanii își continuă exercițiile militare cu aliații europeni din NATO, președintele din Belarus, primit de Vladimir Putin la Soci, la sfârșitul săptămânii trecute, spune că nu e nevoie de baze permanente ruseşti în Belarus, pentru că:
Alexander Lukashenko: „Dacă va exista orice fel de alertă, dacă vom vedea o activare a NATO până n pragul unui conflict militar, forțele ruse vor fi desfășurate în Belarus în 24 de ore. Taberele și bazele areiene au fost deja alese.”