Criză politică în Georgia. Noul președinte și-a preluat mandatul în timp ce protestele pro-europene continuă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acest fost fotbalist cunoscut pentru luările sale de poziţie ultraconservatoare şi antioccidentale a fost învestit în cadrul unei scurte ceremonii în parlament.
Câteva minute mai devreme, Zurabişvili a anunţat că ea părăseşte palatul prezidenţial, dar se consideră în continuare "singura preşedintă legitimă" a Georgiei, promiţând că va continua să lupte împotriva partidului "Visul Georgian" aflat la putere.
"Rămân singura preşedintă legitimă a Georgiei", a declarat ea în faţa palatului prezidenţial, unde s-au adunat mii de susţinători ai săi. "Voi părăsi palatul prezidenţial pentru a sta lângă voi, ducând cu mine legitimitatea, drapelul şi încrederea voastră", a adăugat ea.
Protestele continuă în GeorgiaCel puţin 2.000 de persoane s-au adunat duminică dimineaţa în faţa palatului prezidenţial din Georgia, pentru a denunţa învestirea noului preşedinte Kavelaşvili.
Salome Zurabişvili îi îndemnase pe georgieni să vină duminică în faţa palatului prezidenţial şi a promis că îşi va anunţa acolo intenţiile sale. Numeroşi manifestanţi fluturau drapele ale Uniunii Europene.
Partidul puterii "Visul georgian" a îngheţat luna trecută negocierile cu UE până în 2028, oprind brusc un obiectiv naţional de lungă durată înscris în constituţia sa.
Îngheţarea a dat startul unor ample proteste şi unei represiuni în urma căreia au fost reţinute peste 400 de persoane, inclusiv politicieni importanţi din opoziţie. La 18 decembrie, SUA au sancţionat mai mulţi înalţi funcţionari ai Ministerului de Interne georgian, pe care i-au acuzat de complicitate în reprimarea protestatarilor.
Occidentalii, îngrijorați de influența Rusiei în GeorgiaUniunea Europeană şi SUA sunt îngrijorate să vadă Georgia alunecând în autoritarism şi urmând exemplul Rusiei lui Vladimir Putin.
Bidzina Ivanişvili, liderul partidului "Visul Georgian" şi considerat liderul de facto al Georgiei, a promovat în acest an legi privind "agenţii străini", prin care guvernul vrea să reducă influenţa externă asupra ţării, şi drepturile LGBT, despre care criticii spun că sunt de natură draconică şi de inspiraţie rusească.
Rusia a condus Georgia timp de aproximativ 200 de ani, până în 1991, iar sondajele de opinie arată că georgienii îşi antipatizează în general marele vecin, care continuă să sprijine două regiuni georgiene separatiste.
Rusia şi Georgia nu au relaţii diplomatice oficiale de când Moscova a învins Tbilisi într-un război de cinci zile în 2008.
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana , Georgia , criza politica
Dată publicare: 29-12-2024 10:36