Criză în transporturi. Greve și proteste în Regatul Unit și în Belgia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Şi Belgia a fost paralizată de mişcări de protest, iar dacă aveţi planuri de vacanţă, pe unele aeroporturi din Europa şi Statele Unite sunt probleme.
Începând de marți dimineaţă, doar unul din cinci trenuri circulă în nordul şi sud-vestul Angliei, Ţara Galilor şi Scoţia.
Dan Whitehead, reporter SkyNews: „Aici e capătul de linie în timpul perioadei de grevă. Niciun tren nu mai circulă de aici spre vest, iar în Ţara Galilor, transportul feroviar e oprit complet în zonele din centru şi din nord.”
Protestul va dura trei zile, dar nu consecutive. Va fi reluat joi și sâmbătă, timp în care sindicatele și companiile feroviare se vor lupta pentru salarii și locuri de muncă. Angajaţii spun că Network Rail, compania care administrează rețeaua feroviară din Marea Britanie, intenționează să elimine cel puțin 2.500 de locuri de muncă, ca parte a unui plan de economii de două miliarde de lire sterline.
În plus, Banca Angliei a prognozat că inflația va atinge 11% în toamnă, prețurile urmând să crească într-un ritm nemaivăzut în ultimii 40 de ani.
E grevă și la metroul din LondraReporter: Cât de mult vă afectează aceste greve?
Călător: „O să lucrez de acasă şi o să evit să călătoresc în această săptămână.”
Călător: „Lucrez de acasă cam 80% din timp şi voi continua să fac acest lucru.”
Probleme sunt şi pe aeroportul Heathrow. De câteva zile, cel mai mare aeroport din Europa e sufocat de mormane de bagaje. Cauza este o defecțiune tehnică, agravată de lipsa de personal.
Conducerea aeroportului a cerut companiilor aeriene să anuleze 10% din zboruri pentru a încerca să gestioneze numărul mare de bagaje. Astfel, peste 5.000 de pasageri au rămas blocaţi pe aeroport.
Turist: „Dacă încep să vă explic cum mă simt, cred că voi începe să plâng. De aseară, până azi la ora asta situația a fost îngrozitoare. Este tot ce pot să vă spun.”
Nemulţumiri sociale sunt şi în Belgia. 80.000 de oameni au ieșit, luni, în stradă la Bruxelles, pentru a-și arăta revolta față de traiul tot mai costisitor. Inflația a ajuns la un nivel de 9%.
Protestatar: „Viața devine din ce în ce mai grea, benzina, încălzirea, foarte scumpe. Dacă am reduce taxele la 6% la electricitate și gaz, atunci populația ar fi mai mulțumită și oamenii nu ar mai avea atât de suferit.”
Toate zborurile au fost anulate, luni, pe aeroportul din Bruxelles, după ce personalul companiei care se ocupă de securitate a intrat în grevă.
Nathalie Piérard, purtător de cuvânt al Aeroportului din Bruxelles: „Toate zborurile care pleacă luni de pe aeroportul din Bruxelles sunt anulate. Avem zboruri care sosesc, dar și acolo sunt evident o mulțime de anulări din motive operaționale. Prin urmare, doar un sfert din sosiri sunt operate. Evident, a fost o situație și o decizie dificilă pe care a trebuit să o luăm, dar având în vedere numărul foarte limitat de agenți de pază prezenți ne-a fost imposibil să garantăm siguranța atât a pasagerilor, cât și a angajaților."
Pe aeroportul din Amsterdam, ghişeele de check-in duc lipsă de angajaţi, aşa că pasagerii au așteptat la cozi de sute de metri, întinse până în afara clădirii. Mai mult, de luna viitoare vor fi reduse şi mai multe curse aeriene pe aeroportul olandez din cauza deficitului de personal necesar pentru operaţiunile de la sol.
Criza zborurilor se resimte și în Statele Unite. Peste 3.000 de zboruri au fost anulate în weekend. Cauzele sunt multiple: de la vremea rea până la lipsa de personal şi probleme legate de infrastructură.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA , criza , regatul unit , Olanda , belgia , transporturi
Dată publicare: 21-06-2022 13:56