Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză în Kosovo. Președintele Aleksandar Vucic face apel: ”Sârbii și Serbia doresc doar pace și nu cerem nimic altceva”

Your browser doesn't support HTML5 video.

NATO a anunţat că va trimite mai multe trupe în Kosovo, pentru a ajuta la combaterea protestelor violente.  

Alianța nord-atlantică a calificat drept „total inacceptabile”, atacurile manifestanților sârbi din regiune, în care au fost răniți cel puțin 30 de membri ai forțelor de menținere a păcii. Au fost zeci de răniți și în rândul protestatarilor.

Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Soldații NATO au folosit gaze lacrimogene și grenade de șoc pentru a opri asaltul manifestanților sârbi care încercau să intre în primăria din localitatea Zvecan, din nordul Kosovo.

Manifestanții au pornit la atac aruncând proiectile improvizate și cocktailuri molotov.

Citește și
Novak Djokovic
Novak Djokovic riscă să provoace o nouă controversă. Mesaj de la Roland Garros: ”Kosovo este inima Serbiei”

Militarii KFOR - italieni, unguri, dar si doi moldoveni - au suferit fracturi și arsuri din cauza exploziei unor dispozitive incendiare.

Trupele sub egida NATO au fost desfășurate după ce primari de etnie albaneză au fost instalați în trei localități din nordul Kosovo, cu o populație majoritar sârbă.

Criza a izbucnit la sfârșitul lunii trecute, când sârbii kosovari au boicotat alegerile locale, astfel că etnicii albanezi au preluat controlul primăriilor și consililor locale, după un scrutin cu participare la vot de sub 4 la sută.

Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite au criticat autoritățile kosovare pentru că destabilizează situația și au avertizat împotriva oricăror acțiuni care pot aprinde tensiunile etnice.

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO: "Am decis să desfășurăm încă 700 de soldați din forța de rezervă  operațională pentru Balcanii de Vest și să plasăm un batalion suplimentar din forțele de rezervă la un nivel de pregătire mai ridicat, astfel încât să poată fi desfășurat în caz de nevoie."

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. A fost recunoscută de Statele Unite și princpalele țări din Uniunea Europeană. Dar Serbia susținută de Rusia refuză să recunoască un Kosovo independent. Și cu atât mai puțin majoritatea sârbilor kosovari.

Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90 la sută din populația Kosovo, pe întregul teritoriu, dar sârbii formează majoritatea populației în regiunea din nord.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a plasat armata în cel mai înalt nivel de alertă de luptă și i-a ordonat să se poziţioneze la graniţa cu Kosovo.

Vucic a cerut Statelor Unite, Franței, Italiei, Germaniei și Regatului Unit - cunoscute împreună sub numele de grupul Quint - să-și potolească ... "copilul ", făcând referire probabil la Kosovo.

Aleksandar Vucic: ”Cerem țărilor din grupul QUINT să-și potolească copilul. Să-și potolească copilul, deoarece acel copil poate provoca un miracol precum nimeni altcineva până acum. De aceea, îi rog în mod continuu să facă acest lucru, deoarece sârbii și Serbia doresc pacea. Sârbii și Serbia doresc doar pace și nu cerem nimic altceva.”

Liderul de la Belgrad și-a programat întâlniri cu ambasadorii american, italian, francez, german, britanic, rus, chinez, dar si cu şeful biroului UE din Priştina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult