Criticul războiului rus reprezintă o provocare incomodă pentru Putin și Kremlin, pe măsură ce alegerile se apropie
Dar un contestator al domniei îndelungate a lui Putin a apărut dintr-un loc improbabil – în cadrul sistemului politic existent al Rusiei – sub forma lui Boris Nadejdin.
Pe o campanie care avea prioritar pacea cu Ucraina, relații globale prietenoase și de cooperare și alegeri corecte, precum și o societate civilă mai echitabilă și un stat mai mic, Nadejdin și-a prezentat miercuri candidatura la președinție.
Kremlinul a încercat să respingă potențialul lui Nadejdin la alegerile care oricum pentru Putin sunt doar o formalitate.
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi pentru CNBC că „nu suntem înclinați să exagerăm nivelul de sprijin pentru domnul Nadejdin”.
Cu toate acestea, faptul că Nadejdin încearcă chiar să candideze la alegeri pe o campanie anti-război – și a strâns un anumit nivel de sprijin public – arată că există un apetit public pentru opiniile sale, iar acest lucru este probabil să înfurie Kremlinul.
Analiștii politici ruși subliniază că Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, nu este un străin sau un parvenit politic, ci o parte a organizației politice a Rusiei - un fost parlamentar care a fost membru al partidelor politice care a susținut conducerea lui Putin la începutul carierei sale politice de peste două decenii.
Recenta sa incursiune în politica de primă linie și cererea de a candida la alegerile prezidențiale au fost aparent tolerate de conducerea politică a Rusiei și de factorii politici interni, în ciuda temerilor unor activiști pro-Kremlin, Nadejdin fiind văzut anterior ca membru al opoziției de sistem care dă un văl de pluralitate politică și legitimitate conducerii în mare măsură autocratice a Rusiei.
Cu toate acestea, popularitatea și proeminența în creștere recentă a lui Nadejdin au schimbat acest lucru, spun analiștii politici, iar acum el reprezintă o provocare și o dilemă pentru Kremlin pe măsură ce alegerile se apropie.
„El a fost întotdeauna împotriva războiului și critic, dar a respectat regulile, așa că nu a îndrăznit [să conteste status quo-ul politic], a fost absolut o parte a opoziției sistemice... dar a decis să plece mai departe”, a declarat joi analistul politic rus Tatiana Stanovaya pentru CNBC.