Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Creatura marină rară care trăiește în adâncul oceanelor. Are un cap transparent și ochi care se rotesc

Oceanul este plin de creaturi fascinante, care au atras atenția oamenilor de secole datorită culorilor, formelor și modelelor lor unice de comportament.  

Peștele Barreleye este cunoscut și sub numele de „spookfish, și se numără printre speciile care trăiesc în adâncul oceanelor.

Acest pește deosebit este unic și se diferențiază de alți pești pentru ochii săi ultrasensibili și două sfere verzi strălucitoare amplasate deasupra capului. Prin cupola transparentă a peștelui se poate vedea creierul și terminațiile nervoase ale acestuia.

Ochii sunt meniți să vadă mai bine prada în apă și, deși sunt orientați în sus, se pot roti în față la nevoie.

Barreleyes trăiesc în zona crepusculară a oceanului, unde lumina soarelui nu pătrunde prea bine, scrie Mirror.

Citește și
peste
Creatura marină neobișnuită care i-a ieșit în cale unui pescar. Trupul său era plin de găuri ovale

Peștele Barreleye este de fapt destul de mic, ajungând să măsoare de obicei 15 centimetri lungime. Această creatură fascinantă se hrănește în principal cu zooplancton și, pe baza cercetărilor științifice, experții cred că peștele ar putea mânca și crustacee prinse în tentaculele sifonoforilor. În 2021, oamenii de știință au surprins imagini cu aceste creaturi rar întâlnite în Canionul Monterey, în largul coastei Californiei.

Barreleye a fost descoperit pentru prima dată în 1939 și, din cauza faptului că locuiește la adâncimi atât de mari, a fost dificil pentru biologii marini să îl studieze temeinic. Inițial, oamenii de știință au crezut că ochii lui Barreleye erau fixați și priveau drept în sus, dar în 2009, cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute au descoperit că aceștia se pot roti de fapt și în față, pentru a permite peștelui să își vadă prada în timp ce o mănâncă.

Oamenii de știință Bruce Robison și Kim Reisenbichler au declarat că, în cea mai mare parte a timpului, peștele stă nemișcat în apă, cu corpul în poziție orizontală și cu ochii privind în sus. Ei au descoperit că pigmenții verzi din ochii peștelui ar putea filtra lumina solară care vine direct de la suprafața mării, ajutând peștele să vadă strălucirea bioluminescentă a meduzelor sau a altor pești direct deasupra capului. Atunci când își fixează pradă, peștele își rotește ochii în față și înoată în sus, activându-și modul de supraviețuire.

Descoperirile preliminare au descoperit, de asemenea, că Barreleyes au un sistem digestiv mare, capabil să descompună diferite tipuri de pradă. Se crede că acest pește se reproduce prin reproducere pelagică, un proces în care ouăle și sperma sunt eliberate în apă. După fertilizare, ouăle sunt transportate de curenți.

La fel ca și alte specii, Barreleyes ar putea fi în pericol din cauza oricărui lucru care cade în ocean, așa că este extrem de important să nu aruncați gunoaie în mare. Tot ceea ce ajunge în ocean, chiar și ceea ce provine din râuri, poate ajunge în cele din urmă în adâncurile mării, punând în pericol aceste creaturi fascinante.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult