Covid în Europa. Pe final de mandat, Angela Merkel îi roagă pe germani să se vaccineze: Situația este dramatică
Your browser doesn't support HTML5 video.
După o creștere dramatică a ratei de infectare, parlamentul german a votat o lege, care condiționează accesul la locul de muncă, de dovada vaccinării, a trecerii recente prin boală, ori de un test negativ, la zi. Potrivit experților, pentru a curma acest val al pandemiei, nu e suficientă vaccinarea. Oamenii trebuie să respecte și măsurile de precauție: purtarea măștilor, și reducerea interacțiunilor.
Angela Merkel: „În Germania, situaţia pandemică este în acest moment dramatică. Nu am alte cuvinte. Acest al patrulea val ne-a lovit cu toată forța”.
Peste 65.000 de noi îmbolnviri au fost raportate în Germania în ultimele 24 de ore, cu 12.000 mai multe decât miercuri. Autoritățile pregătesc populația pentru Crăciun și avertizează că numărul real al cazurilor ar fi dublu și chiar triplu. Singura veste liniștitoare este că decesele nu țin pasul cu rata de infectare, pentru că vaccinații sunt protejați de forme severe.
În prezent, sub 68% dintre germani au primit două doze de ser, una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.
Și în Cehia, după ce s-au raportat 22.500 de cazuri noi în decurs de 24 de ore, cu 5.000 mai multe fata de precedentul record național, din ianuarie, guvernul interimar a devansat cu o săptămână adoptarea unor noi restricții.
Andrej Babis, premierul Cehiei: „Vom implementa așa-numitul 'model bavarez', ceea ce înseamnă că pentru a avea acces în restaurante sau la orice alte evenimente culturale, va trebui să fiți vaccinați. Cei care sunt în mijlocul procesului de vaccinare, adică au făcut o singură doză, trebuie să prezinte un test PCR”.
Rata de vaccinare a Cehiei este mult sub media Uniunii Europene, doar 57,6% din populație fiind imunizată.
În acest timp, guvernul federal de la Viena ia în calcul obligativitatea vaccinării pentru întreaga populație, după ce astăzi au fost înregistrate peste 15.000 de cazuri noi, un record național.
Alma Zadic, ministrul austriac al Justiției: „Ministrul Sănătății se consulta cu experți juridici, cu avocați, cu specialiști în drept constituțional. Aceasta măsură este într-adevăr luată în calcul”.
Ar urma să fie prevăzute amenzi de o mie de euro pentru nesupunere. Tot mai mulți experți din Austria pledează pentru carantina totală, nu doar pentru cei nevaccinați, cum se aplică din 15 noiembrie.
Ulrich Elling, biolog molecular la Institutul de Biotehnologie Moleculară din Viena: „Nu mai e vorba să răsturnăm tendința actuală, ci de o frână de urgență, ca să ne izbim de zid cu o viteză mai redusă”.
În prezent, doar 65 % dintre austrieci sunt vaccinați contra COVID. Doar 10% au trei doze.
Cele mai grav afectate zone ale Austriei sunt provinciile Austriei Superioare, un bastion al Partidului Libertății, o formațiune sceptică față de vaccinare.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus , germania , austria , vaccinare , covid europa
Dată publicare: 18-11-2021 20:16