Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Covid-19 lasă urme adânci. Un pacient nu a mai putut să meargă, după 6 luni în spital

Your browser doesn't support HTML5 video.

La nivel mondial s-au înregistrat până acum peste 30 milioane de cazuri confirmate de coronavirus. Cei mai mulți sunt asimptomatici sau cu simptome ușoare.

Cei care ajung la spital petrec acolo până la 21 de zile, potrivit unor studii. Sunt și cazuri extreme, însă, cum e cel al unui bărbat de 60 de ani din Statele Unite, care a fost externat după aproape șase luni.

Boala lasă însă urme adânci - bărbatul trebuie să înveţe iar să meargă, după atâta vreme imobilizat la pat.

Kevin McNamara, un bărbat de 60 de ani din statul american New Jersey, îşi strânge copiii în braţe pentru prima oară după şase luni petrecute în spital, în urma infecţiei cu noul coronavirus. Jumătate din acest timp a stat la Terapie Intensivă, conectat la un ventilator.

Reporter: V-aţi dat seama pe parcurs cât de bolnav sunteţi? Kevin McNamara: Nu, chiar nu mi-am dat seama. Am crezut că o să mă duc acolo (la Terapie Intensivă, n.r.), o să pufăi de două ori din ventilator şi o să-mi văd de drum. Nu m-am gândit că o să fie un chin.

Citește și
Raceala
Cum deosebim o răceală de gripă sau Covid-19. Diferențele între cele trei boli

Bărbatul a trecut prin trei spitale până să scape de infecţie. Calvarul lui nu s-a încheiat atunci: a mai petrecut şase săptămâni într-un centru de reabilitare, unde medicii l-au ajutat să-şi recapete puterea. După atâtea luni petrecute la pat, intubat, Kevin nu mai putea să meargă şi a trebuit să înveţe din nou să vorbească. Acum, stă singur în picioare şi, cu ceva ajutor, poate să facă şi câţiva paşi.

Jeremiah Nieves, medic: Mai are multe de făcut, din punctul de vedere al terapiei. Reporter: Îşi va reveni la forma dinainte de COVID? Jeremiah Nieves, medic: Cred cu tărie asta.

Mulţi pacienţi vindecaţi de COVID au de suferit, însă, din cauza efectelor secundare ale bolii. În Suedia, de exemplu, sunt câteva mii de convalescenţi care nu şi-au revenit complet după coronavirus. E cazul Evei, o femeie care s-a infectat în aprilie, în timp ce lucra ca asistentă medicală. Astăzi, cinci luni după ce a fost declarată vindecată, e încă în concediu medical şi se luptă cu rămăşiţele bolii.

Eva Höglund, pacientă vindecată de COVID: "Migrene 24 de ore pe zi, cu pulsaţii pe care le simţeam în vene. Parcă aveam mercur fierbinte în cap şi în jos, pe şira spinării. Plămânii mă ardeau... în multe zile aveam senzaţia că respir aer în flăcări."

Femeia are încă un nivel scăzut al oxigenului în sânge şi suferă de tahicardie - un ritm cardiac ridicat. Autorităţile suedeze spun că astfel de pacienţi trebuie monitorizaţi în continuare.

Sara Mangsbo, profesor de imunologie, Universitatea Uppsala: "Sunt oameni care au simptome pe termen lung. E ceva ce trebuie să verificăm mai atent, anume ce fel de simptome şi cine are parte de ele. Pentru aceşti oameni, e important să primească ajutor, e important ca serviciile medicale să aibă resurse ca să facă faţă acestor probleme."

Suedia a înregistrat până acum aproape 88 de mii de cazuri confirmate de coronavirus şi peste 5.800 de decese, la o populaţie de 10 milioane de locuitori.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult