Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirusul nu afectează doar plămânii. Avertismentul medicilor din Bergamo

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicii italieni trag un semnal de alarmă după ce au constatat că noul coronavirus nu afectează doar plămânii, aşa cum se credea până acum.

La foarte mulţi dintre pacienţii care au fost salvaţi de Covid-19 au apărut diverse probleme de sănătate colaterale, de la cele renale la unele cardiace.

Avertismentul vine de la medicii din Bergamo, unul dintre epicentrele pandemiei de Covid-19 în Italia. Aici, aproape fiecare familie a avut câte un deces din cauza noului virus.

Bergamo a fost unul dintre cele mai afectate oraşe din Italia de pandemie, iar imaginile cu morgile pline şi rândurile de gropi săpate la repezeală sunt încă vii în memoria italienilor. Cei ce au scăpat cu viaţă, spun că au probleme de sănătate şi la câteva luni după ce au ieşit din spital. Au probleme de concentrare, nu pot munci normal şi nici nu pot desfăşura activităţi fizice îndelungate.

Roberto Cosentini, doctor: "Este o boală sistematică prin care sunt afectate vasele sanguine din tot corpul, cu implicaţii renale şi cerebrale. Aşadar, am asistat la alte manifestări acute cum ar fi probleme la rinichi care au necesitat dialize sau accidente vasculare cerebrale urmate de infarct miocardic acut. Am asistat la numeroase complicaţii sau manifestări ale virusului. Şi, de asemenea, vedem o parte semnificativă a populaţiei cu afecţiuni cronice din cauza virusului."

Citește și
coronavirus
Coronavirus în România, 14 iulie. Autoritățile au anunțat 637 de cazuri noi și 30 de decese

Cei cu simptome uşoare de Covid s-au recuperat în câteva săptămâni. Însă bolnavii mai grav, care au stat mai mult timp internaţi, acuză şi acum o oboseală cronică sau dureri musculare care ţin chiar şi câteva săptămâni.

Dr. Emanuela Catenacci, chirurg: "Virusul este o infecţie sistematică. Unele dintre organele noastre prezintă cea mai mare manifestare, cum ar fi plămânii, dar, de asemenea, creierul şi pielea,şi uneori prezintă vasculită. Aşadar, nu sunt infecţii respitatorii acute sau moderate. Nu e totul terminat."

Pacienţii internaţi la Terapie Intensivă, inclusiv cei care au ajuns să fie ventilaţi cu aparatura specială, au şi acum sechele.

Filippo Alcaini, supravieţuitor de Covid-19: "Celor ce nu respectă reglementările, le doresc să simtă o săptămână din perioada în care eu m-am simţit foarte rău şi aşa, probabil, vor înţelege că nu pot subestima numeroasele avertismente şi reguli obligatorii care ni s-au dat."

Pe de altă parte, locuitorii unui oraş din sudul Italiei protestează faţă de decizia autorităţilor de a găzdui într-un bloc 24 de migranţi din Bangladesh, testaţi pozitiv de Covid-19. Clădirea este chiar lângă mai multe blocuri de locuinţe, iar oamenii sunt speriaţi că vor fi infectaţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult