Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 30 aprilie. Record de vindecări în Italia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 30 aprilie. Conform celui mai recent bilanț mondial, peste 3,19 milioane de oameni sunt infectați cu coronavirus, iar cel puțin 227.000 au murit.

În timp ce Spania a raportat, vineri, cel mai mic număr de decese din ultimele 6 săptămâni, dușul rece a venit din partea economiștilor.

Produsul Intern Brut al Zonei Euro a scăzut cu 3,8%, în primul trimestru, cea mai mare cădere, de la crearea monedei unice, în 1999.

În acest timp, îngrijorat de înmulțirea cazurilor, guvernul german a decis să mențină încă o săptămână restricțiile, până la 10 mai.

 Nici Marea Britanie nu va ridica prea curând măsurile de izolare, după cum a declarat premierul Boris Johnson.  

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 30 aprilie  

 

Citește și
Anthony Fauci
Anunțul zilei în SUA. Remdesivir ar putea deveni tratamentul standard pentru Covid-19
UPDATE 19:50 Record de vindecări în Italia. Decesele au scăzut sub 300 pe zi

 

În Italia, sunt 101.551 de persoane infectate cu Covid-19, cu 3.106 mai puţini faţă de ziua precedentă, a anunţat Protecţia Civilă.

Şi numărul deceselor a scăzut, 285 în ultimele 24 de ore faţă de 323 miercuri. În total sunt 27.967 de victime.

Totalul vindecărilor este de 75.945, cu 4.693 mai mulţi în comparaţie cu miercuri, un număr record.

În izolare la domiciliu se află 81.708 de oameni, mai puţin cu 1.944 faţă de miercuri.

Au fost efectuate 68.456 de teste, faţă de miercuri - 63.827. Numărul total al cazurilor în Italia este de 205.463, o creştere faţă de 29 aprilie cu 1.872 de persoane.  

UPDATE 14:00 - Numărul deceselor de COVID-19 în Spania, la cel mai scăzut nivel în aproape şase săptămâni  

Numărul deceselor de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore în Spania a ajuns joi la 268, cel mai scăzut nivel înregistrat din 20 martie, în timp ce numărul persoanelor vindecate este dublu faţă de cel al noilor îmbolnăviri, a informat Ministerul Sănătăţii de la Madrid, citat de EFE.

Numărul total al deceselor de la începutul pandemiei de COVID-19 se ridică la 24.543, iar numărul cazurilor de contagiere este de 213.435, 1.309 doar în ultimele 24 de ore.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, până acum s-au vindecat 112.050 persoane, 3.103 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 13:30 - Rusia a depăşit 100.000 de cazuri de COVID-19

 

Rusia a depăşit pragul de 1.000 de decese provocate de noul coronavirus, în timp ce numărul infectărilor a trecut de 100.000, potrivit unui ultim bilanţ al autorităţilor de la Moscova dat publicităţii joi, potrivit AFP.

Site-ul de informaţii al guvernului cu privire la COVID-19 indică că boala a provocat până în prezent moartea a 1.073 de persoane şi contaminarea a 106.498, marea majoritate la Moscova, în regiunea acesteia şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării.

În timp ce 7.099 de cazuri noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore, 11.619 persoane au fost declarate vindecate de la începutul epidemiei în Rusia, a precizat aceeaşi sursă.

Numărul de cazuri a continuat să crească de la jumătatea lunii martie, astfel că preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în aprilie o lună de concediu plătit pentru a convinge populaţia să rămână acasă.

Şeful statului rus a prelungit marţi această perioadă până la 11 mai, precizând că are în vedere o relaxare progresivă a interdicţiilor de circulaţie începând cu 12 mai.

Ultimele bilanţuri ale autorităţilor ruse arată că virusul se răspândeşte în regiunile cu un sistem de sănătate mai precar decât cel de Moscova, epicentrul epidemiei din această ţară.

UPDATE 12:00 - Şcolile din Ungaria vor rămâne închise până la sfârşitul lunii mai

 

Şcolile din Ungaria vor rămâne închise până la sfârşitul lunii mai şi evenimentele cu peste 500 participanţi nu vor putea avea loc până pe 15 august, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

Premierul Ungariei Viktor Orban a anunţat miercuri seara că, în afara capitalei Budapesta, unele restricţii impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus vor fi ridicate începând de săptămâna viitoare, când magazine şi terase vor putea să se redeschidă fără limite de program.

Restricţiile existente vor continua însă în capitală, care a raportat cele mai multe cazuri de infecţii şi decese legate de noul coronavirus.

Gulyas a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că examenele de absolvire scrise vor fi susţinute la nivel naţional începând de luni pentru zeci de mii de elevi de gimnaziu, cu respectarea măsurilor de siguranţă.

"Cu maximum 10 elevi într-o sală, păstrând o distanţă sigură, cu cel mai mic risc posibil, examenele pot fi susţinute... aşa cum este în interesul tuturor ca studenţii să-şi poată continua studiile (la universităţi)", a mai spus Gulyas.

Ungaria a raportat joi 312 de decese dintr-un total de 2.775 de cazuri de COVID-19.

Gulyas a afirmat că aproximativ 70% dintre persoanele infectate se află în Budapesta

UPDATE 11:00 - Indonezia a depăşit 10.000 de cazuri de COVID-19

 

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus din Indonezia a depăşit cifra de 10.000, a anunţat joi grupul de lucru responsabil pentru răspunsul ţării la pandemia de COVID-19, potrivit DPA.

Astfel, numărul de infecţii confirmate a crescut la 10.118 după recenzarea a altor 347 de cazuri peste noapte, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de lucru, Achmad Yurianto.

Între timp, numărul deceselor provocate de COVID-19 în această ţară din Asia de Sud-Est a ajuns la 792, după înregistrarea altor opt morţi.

Potrivit lui Yurianto, până în prezent, în Indonezia au fost efectuate peste 72.000 de teste pentru depistarea COVID-19.

UPDATE 10:00 - Premierul Giuseppe Conte avertizează că nu poate exista o revenire imediată la normalitate

 

Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat joi că guvernul său va relaxa progresiv restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii COVID-19, ţinându-se cont de nivelurile de contagiune diferite între regiunile Italiei, transmit Reuters şi dpa.

''Prefer să o spun tare şi răspicat, cu riscul de a părea nepopular: guvernul nu poate garanta o revenire imediată la normalitatea vieţilor noastre de dinaintea crizei'', a spus Conte într-un discurs în parlamentul italian.

Menţionând un raport al consilierilor ştiinţifici ai executivului italian, el a explicat că o redeschidere completă a ţării la 4 mai ''ar conduce la o creştere exponenţială şi necontrolată a numărului infectărilor''.

Giuseppe Conte a reamintit că regiunile italiene pot adopta măsuri mai stricte decât cele stabilite la nivel naţional, dar nu pot relaxa restricţiile mai mult decât ceea ce s-a decis pentru întreaga ţară. Orice astfel de decizii ''ar trebui, indiferent de intenţii şi scopuri, să fie considerate ilegitime'', a subliniat prim-ministrul Italiei.

Calabria (sud) este una dintre regiunile care au sfidat deciziile guvernului de la Roma. Autorităţile regionale calabreze au emis un decret care le permite barurilor şi restaurantelor să-şi redeschidă activitatea cu condiţia de a servi clienţii doar în spaţii deschise.

Consecinţele economice ale unui al doilea val de contaminări cu COVID-19 ar fi ''chiar mai rele'', iar în perioada imediat următoare Italia trebuie să adopte o atitudine de coexistenţă cu noul coronavirus, nu de eliberare de acesta, a adăugat şeful executivului italian.

Italia este una dintre ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, cu 27.682 decese şi 203.591 de cazuri de infectări cu COVID-19 raportate până miercuri.

UPDATE 8:10 - Marea Britanie adună la bilanțul zilei și decesele din afara spitalelor

 

Pentru prima oară de la începutul pandemiei, autorităţile britanice au adăugat la bilanţul zilei şi decesele înregistrate în afara spitalelor: aproape 4.000 de morţi la domiciliu şi în casele de bătrâni. Regatul a anunţat că va extinde testarea pentru coronavirus la câteva milioane de oameni.

Pandemia de coronavirus rămâne principala prioritate în Marea Britanie, dar autorităţile se tem că va provoca, indirect, o creştere a deceselor din cauza altor afecțiuni. Asta pentru că mulţi oameni au renunţat la investigaţii medicale de teamă că ar putea lua virusul din spital.

Prof. Peter Johnson, NHS National Clinical Director for Cancer: „Nu am oprit tratamentele pentru cancer, dar am observat o reducere mare a numărului celor care vin la analize. Am vrea să schimbăm asta, pentru că sistemul medical e deschis (şi pentru aceste cazuri, n.r.).”

UPDATE 8:00 - Italia e pregătită pentru al doilea val al pandemiei

 

Italia e pregătită pentru al doilea val al epidemiei, spun oficialii din sistemul sanitar. Spitalele au în stocuri de două ori mai multe ventilatoare şi paturi la terapie intensivă decât au nevoie în acest moment.

Domenico Arcuri, comisar special pentru coronavirus: „Suntem echipaţi să rezistăm unor vârfuri (ale pandemiei, n.r.) chiar mai mari decât cele din prima fază. Nimeni nu poate rezista în faţa apocalipsei, dar cu toţii credem că nu se va întâmpla.”

De luni, aproape 2,7 milioane de italieni se vor întoarce la muncă. Potrivit statisticilor din peninsulă, cel puțin 15% dintre ei vor avea nevoie să folosească mijloacele de transport în comun.

Autoritățile au început deja să testeze în tramvaie, autobuze și metrouri, cum poate fi respectată distanțarea socială. În ceea ce privește taxiurile, pe lângă măşti şi mănuşi, şoferii trebuie să respecte şi alte reguli.

Walter, taximetrist: „Nimeni nu are voie să stea pe scaunul din dreapta, iar în taxi au voie să urce maximum două persoane dacă nu fac parte din aceeași familie. Dacă sunt din aceeași familie, pot să urce maximum 3. Apoi mai avem montat și acest paravan pe care îl vedeți aici, destul de modern, care a costat 250 de euro.”

UPDATE 7:50 - Ungaria va ridica gradual restricțiile, mai întâi în zonele rurale

 

Ungaria va ridică gradual restricţiile, mai întâi în zonele rurale, unde s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri. Budapesta rămâne în carantină, spune premierul Viktor Orban.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Magazinele pot fi deschise cu program normal. Terasele restaurantelor şi cafenelelor pot fi deschise. Plajele în aer liber vor putea fi vizitate. Cu toate astea, păstrarea unei distanţe de 1,5 metri şi purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în magazine şi în transportul public.”

UPDATE 7:40 - 250 de români angajați într-un abator din Germania, confirmați cu coronavirus

 

În Germania, rata de infectare a luat din nou amploare. Printre cei recent îmbolnăviți se numără 250 dintre cei 500 de români angajați ai unui abator din landul Badden-Wurttemberg.

Românii testați pozitiv au fost cazați în 3 spații de carantină de lângă oraș, iar starea lor de sănătate este monitorizată constant de oficiul de sănătate publică local.

Potrivit Ministerului Român de Externe, angajații sunt plătiți pe perioada carantinei sau a unei eventuale internări.

UPDATE 7:30 - Numărul de decese la mia de locuitori din Suedia, mai mic decât al primelor 6 țări din Europa

 

O situaţie aparte rămâne în Suedia, unde guvernul s-a ferit să impună restricţii drastice şi nu a emis deja celebrul ordin de a sta acasă.

Suedezii au un număr de decese la mia de locuitori mai mic decât primele 6 țări din Europa, iar încrederea în liderii lor rămâne la cote ridicate. Un suedez chiar şi-a tatuat chipul epidemiologului-şef al ţării, în semn de respect.

Gustav Lloyd Agerblad, iubitor de tatuaje: „Pentru mine, Anders Tegnell e imaginea COVID-19 în 2020. Cred că s-a descurcat într-un fel admirabil.”

UPDATE 7:20 - 2.500 de morţi în 24 de ore în Statele Unite  

Statele Unite au înregistrat în ultimele 24 de ore peste 2.500 de decese suplimentare legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului afişat miercuri la ora locală 20.30 (joi, 00.30 GMT) de Universitatea Johns Hopkins, notează AFP.

După două zile de încetinire duminică şi luni, acest nou salt (de 2.502 decese) ridică bilanţul american la 60.853 de morţi în total de la începutul pandemiei, potrivit datelor actualizate continuu de universitate.

De departe cea mai afectată ţară, Statele Unite, care au depăşit luni pragul de un milion de cazuri diagnosticate cu COVID-19, numără aproape o treime din cazurile înregistrate în întreaga lume.

Coronavirusul "va pleca", a afirmat miercuri la Casa Albă preşedintele american, Donald Trump.

"Va pleca, se va duce, va fi eradicat", a susţinut el, fără să precizeze cum.

UPDATE 7:10 - Donald Trump îşi va relua vizitele săptămâna viitoare

 

Donald Trump a anunţat miercuri că săptămâna viitoare îşi va relua vizitele în Statele Unite şi că este nerăbdător să ţină mitinguri electorale "nebune" imediat ce va fi posibil, notează AFP.

Preşedintele le-a spus jurnaliştilor că se "bucură" să meargă în Arizona săptămâna viitoare, prima sa vizită prin Statele Unite de când pandemia de coronavirus a oprit activitatea ţării.

Deplasarea sa în acest stat din Vestul SUA este consacrată relansării ţării a cărei economie a fost pusă la pământ de coronavirus. Nu va exista un miting de campanie, "deoarece este încă prea devreme" pentru evenimente în stadioane pline, a explicat miliardarul republican de la Casa Albă.

În luptă pentru al doilea mandat contra democratului Joe Biden, Donald Trump şi-a exprimat speranţa că va ţine din nou adunări "într-un viitor nu prea îndepărtat".

"Sper că vom putea face frumoase mitinguri ca în trecut de 25.000 de persoane unde să înnebunim cu toţii pentru că ne iubim ţara", a pledat el.

Donald Trump a spus că nu-şi poate imagina un miting unde trei sferturi din scaune să fie goale.

UPDATE 7:00 - Ciprul anunţă relaxarea măsurilor de izolare

 

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat într-un discurs la televiziune că acest plan va debuta la 4 mai cu reluarea activităţii principalelor şantiere de construcţie şi redeschiderea magazinelor şi pieţelor.

Într-o primă fază, centrele comerciale, parcurile, falezele, plajele şi locurile de joacă vor rămâne închise.

Sectorul public îşi va relua activităţile, încadrat de măsuri stricte de distanţare socială.

În izolare la domiciliu de la sfârşitul lui martie, ciprioţii au dreptul la o singură autorizaţie de ieşire pe zi, obţinută prin SMS. Cu începere de la 4 mai, ei vor putea beneficia de trei autorizaţii pe zi.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii va rămâne în vigoare, dar va începe de la orele 22.00, cu o oră mai târziu.

Cu începere de la 21 mai, restricţiile de mişcare ar urma să fie ridicate, potrivit preşedintelui ţării, ca şi alte măsuri, în funcţie de recomandările experţilor în domeniul sănătăţii, pentru a evita al doilea val de contaminare.

Cafenele, restaurantele şi barurile în aer liber ar putea astfel să redeschidă, ca şi saloanele de coafură şi de înfrumuseţare. Elevii din ultimul an de la şcolile de stat şi private vor putea reveni la cursuri de la 11 mai.

Plajele vor fi accesibile de la 1 iunie, ca şi serviciile religioase.

Republica Cipru a înregistrat oficial 843 de cazuri de COVID-19, dintre care 15 morţi, de la 9 martie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult