Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai. S-au strâns 7,4 miliarde € pentru un vaccin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai 2020. În Europa, Rusia este țara cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de COVID. Unele țări vor ridica luni o parte dintre restricții.

 

Pentru a doua zi la rând, în Rusia, numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a crescut cu 10.600, ducând totalul către 150.000.

 

Infectat la rândul său, și plasat inițial în izolare, premierul rus a ajuns la spital. Potrivit guvernului, el este în stare stabilă.

La categoria „așa da", se încadrează Bulgaria, care are până acum, 74 de decese. Un medic militar, este considerat erou, pentru modul în care a reușit să țină sub control epidemia, în țara vecină.

Pe de altă parte, ministerul nostru de Externe, confirmă că 28 de români, angajați la un abator din Olanda, au fost testați pozitiv. Asimptomatici, ei au fost plasați în carantină.

Citește și
coronavirus
Noutăți de la Oxford. Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi gata în luna iunie
Coronavirus Europa, LIVE UPDATE 4 mai 2020

 

UPDATE 21:00 Senatul francez a respins planul guvernului de ieşire din izolare

 

Senatul francez a respins luni planul guvernului de ieşire din izolare începând cu 11 mai, fiind un vot simbolic care nu va afecta însă punerea în aplicare a acestui plan, relatează dpa.

Camera superioară, dominată de opoziţia conservatoare, a votat cu 89 de voturi pentru şi 81 împotrivă pentru a respinge planul premierului Edouard Philippe. Votul nu are niciun efect juridic.

Prezentând planul, premierul Philippe a declarat că restricţiile au fost esenţiale pentru a preveni o suprasolicitare a serviciilor de sănătate, ''costul uman, social şi economic fiind colosal''.

UPDATE 20:00 OMS salută "solidaritatea mondială" după strângerea a 7,4 miliarde de euro pentru un vaccin anticoronavirus

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) salută strângerea sumei de 7,4 miliarde de euro (8,07 miliarde de dolari) în cadrul unei conferinţe a donatorilor organizată pentru online de Comisia Europeană a finanţa dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, conform directorului său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Şeful OMS a subliniat că succesul acestei conferinţe reprezintă o expresie a "solidarităţii mondiale" în faţa pandemiei.

"A fost o demonstraţie puternică şi plină de inspiraţie de solidaritate globală", a comentat şeful OMS despre suma de bani ce a fost strânsă pentru a accelera dezvoltarea şi producţia de noi vaccinuri, teste şi medicamente împotriva COVID-19.

UPDATE 19:00 În Regatul Unit, bilanţul deceselor a crescut cu 288, ajungând la un total de 28.734

 

Bilanţul deceselor cauzate de COVID-19 în Regatul Unit a crescut cu 288, ajungând la 28.734, potrivit cifrelor anunţate luni de ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, relatează Reuters.

Numărul deceselor a fost cel mai mic de la sfârşitul lunii martie, a menţionat ministrul britanic, adăugând că se aşteaptă ca în următoarele zile să se înregistreze o creştere.

În Regatul Unit, izolarea a fost decretată la 23 martie şi prelungită până joi, dată la care ar urma să fie reevaluată. Premierul Boris Johnson urmează să prezinte duminică un plan de ieşire graduală din izolare.

Rusia, țara din Europa cu cea mai rapidă creștere a numărului de îmbolnăviri

 

În altă ordine de idei, după aproape două luni de carantină, mai multe state europene ridică, începând de luni, o parte dintre restricții.

Rusia are, în acest moment, cea mai rapidă creştere a numărului de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus. Autorităţile medicale au anunţat ieri peste 10.600 de noi cazuri într-o singură zi, aproape dublu faţă de duminica trecută. Cele mai multe sunt în Moscova, unde apar noi îngrijorări legate de capacitatea spitalelor de a face faţă valului de bolnavi. Un epidemiolog rus susţine însă că numărul mare de cazuri reflectă capacitatea ridicată de testare. Rusii au testat peste 4 milioane de oameni, fiind pe locul 2 in lume la acest capitol, dupa Statele Unite

Alexander Gintsburg, director centru de cercetare epidemiologică: Răspândirea virusului este provocată, în principal, de cei care îl au (şi sunt asimptomatici, n.r.). Aşa că e un lucru bun când infecţia e detectată în fază incipientă. Repet, numărul de cazuri e în creştere, dar nu şi răspândirea bolii în sine.

Mai puține decese în UK

 

Marea Britanie nu răsuflă încă uşurată, dar bilanţul din ultimele zile dă speranţe autorităţilor. Ieri s-au înregistrat puţin peste 300 de decese, la jumătate faţă de ziua anterioară.

Oficialii de la Londra speră să păstreze tiparul în perioada următoare şi au în plan să crească numărul persoanelor testate, dar şi implementarea unui sistem de depistare a celor cu care intră bolnavii în contact, cu ajutorul unei aplicaţii de urmărire.

Stephen Powis, director medical național: Tendinţa e acum în scădere. Şi da, se pare că am trecut și de vârful deceselor. Am observat o scădere a numărului de decese, ceea ce este desigur o veste bună şi e unul dintre beneficiile respectării distanței sociale.

Suedezii, mulțumiți de măsurile pe care le-au luat

 

O situaţie aparte rămâne în Suedia, singura ţară europeană care nu a aplicat cele mai multe restricţii utilizate de restul statelor vestice pentru a limita răspândirea epidemiei. Aici, barurile şi restaurantele au rămas deschise, la fel şi saloanele de înfrumuseţare sau frizeriile, iar elevii din clasele mici au mers în continuare la şcoală. Rezultatul: rata mortalităţii e mai mare ca în ţările din jur, dar nu la fel de ridicată ca în Spania, Italia sau Franta. Epidemiologul-şef al Suediei spune însă că măsurile au avut succes.

Anders Tegnell, epidemiologul-şef al Suediei: Avem o curbă foarte plată (a epidemiei, n.r.). Sistemul nostru de sănătate încă funcţionează. Sunt vremuri grele pentru ei, dar nu au fost copleşiţi deloc până acum. Cel puţin 20% dintre paturile de la Terapie Intensivă sunt libere. Călătoriile au fost reduse cu aproape 90%, foarte mulţi oameni stau acasă. Cred că am obţinut multe rezultate pozitive după măsurile pe care le-am luat.

Mai multe țări ridică luni o parte dintre restricții

 

De pe o zi pe alta, tot mai multe state anunţă ridicarea unor restricţii. Circulaţia transfrontalieră rămâne încă interzisă, motiv de nemulţumire în unele regiuni ale Europei. La graniţa dintre Germania şi Cehia, zeci de oameni din ambele state şi-au dat întâlnire ca să dovedească inutilitatea frontierelor închise. Au venit pregătiţi de picnic, cu mâncare şi... băutură.

Cetăţean german: Am venit aici să mâncăm, să bem, să râdem. Vrem să ne întâlnim cu prietenii noştri cehi.

Martin Kocarek, TV Nova reporter: Acesta este punctul de trecere a frontierei. Republica Cehă e pe partea stângă, Germania în dreapta. Pentru oamenii care trăiesc în apropiere nu există graniţe.

În Italia se deschid parcurile și șantierele

 

Italia, primul stat european care a intrat în carantină totală, renunţă de azi la câteva dintre restricții: se deschid parcurile, fabricile şi şantierele.

Dar, intr-o țară care a plătit un tribut uriaș pandemiei - aproape 29.000 de morti și paralizia completă a turismului - autoritatile manifestă precauție. Repornirea este absolut necesară. Chiar si cei din domenii esențiale abia o mai scot la capăt. Acest taximetrist spune ca maximul incasărilor zilnice a fost de 30 de euro.

Magazinele, restaurantele, barurile și spatiile culturale rămân închise cel puţin până pe 18 mai.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult