Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Corespondentul Știrilor PRO TV, prins în mijlocul revoltei fermierilor din Bruxelles. Scene dramatice în capitala Belgiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Fermierii pot conta pe sprijin de la Bruxelles.” Este mesajul cu care Ursula von der Leyen speră să îi convingă pe agricultorii europeni să renunțe la proteste.

Furia fermierilor a dat în clocot, joi, în capitala Belgiei, chiar în ziua summitului european. Manifestanții au aruncat cu ouă, s-au încăierat cu forțele de ordine și au provocat incendii.

În același timp, o mie de tractoare au blocat străzile din jurul cartierului în care se află instituțiile europene.

Jandarmii au intervenit, joi seara, cu mai multe autospeciale pentru a stinge incendiile și pentru a elibera piața din fața Parlamentului European, devenită punct central al protestelor.

Fermierii au aruncat proiectile improvizate în oamenii legii

Manifestantii nu au opus rezistență și au fost directionati spre străduțe, către tractoarele cu care au venit în capitala Belgiei.

Citește și
protest fermieri bruxelles
Bruxelles-ul, sub asediu: 1.000 de tractoare blochează străzile. Jandarmii au intervenit cu tunurile cu apă

Joi, la debutul summitului liderilor europeni, fermierii au lansat petarde și proiectile improvizate spre cordonul forțelor de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă. Victime colaterale au fost și unii dintre jurnaliștii prezenți, inclusiv corespondentul Pro TV.

Camelia Donțu, corespondentul Știrilor PRO TV în Bruxelles: „Protestele sunt departe de a fi pașnice, în fața Parlamentului European, aici unde s-au strâns zeci de fermieri. Au aruncat cu petarde, cu artificii, cu ouă, au pus focuri, au depus coroane la gardul care îi desparte de forțele de ordine...”.

Șefa Comisiei Europene, premierul olandez și cel belgian s-au întâlnit, în marja summitului, cu reprezentanții fermierilor. Ursula von der Leyen a transmis că executivul comunitar va pregăti o propunere pentru reducerea poverii administrative care apasă pe umerii agricultorilor europeni.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Am avut o întrevedere foarte bună și foarte constructivă. Am discutat unele din măsurile pe termen scurt care au fost aprobate, amânarea obligației de a lăsa teren în pârloagă, dar și măsuri pe termen mediu și lung. Vom propune și măsuri suplimentare pentru reducerea poverii birocratice, dar acestea vor fi dezbătute sub președinția belgiană, la Consiliul miniștrilor Agriculturii (din 26 februarie)”.

Macron, promisiuni pentru fermieri

Nu este clar dacă acest anunț îi va mulțumi pe fermierii belgieni, care au blocat în ultima săptămână cu tractoarele mai multe șosele și depozite ale unor supermarketuri. Si nu e de mirare că există acolo magazine cu rafturi mai mult goale.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron le-a promis agricultorilor francezi că îi va proteja de importurile ieftine din Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ca să spunem lucrurilor pe nume: `Da` ajutorului pentru Ucraina în contextul războiului. „Nu” competiției neloiale care aduce câștiguri unor miliardari sau unor oameni de afaceri care nu respectă regulile noastre. Dacă cerealele din Ucraina destabilizează prea mult prețurile pe piața europeană și generează competiție neloială, vor fi activate mecanisme care blochează importurile sau ajustează prețurile”.

Premierul francez a dezvăluit, la rândul său, un al treilea pachet de măsuri destinate sectorului agricol. Acesta include zeci de milioane de euro pentru ajutoare și reduceri de taxe. Dar și promisiunea că fermierii francezi vor putea folosi pesticidele permise în alte țări europene.

Anunțul a convins două sindicate importante, care au cerut ridicarea blocajelor, inclusiv in cazul Parisului. Oamenii spun însă că nu se vor întoarce acasa până cand nu vor primi lămuriri suplimentare.

Damien Greffin, reprezentantul unui sindicat al fermierilor: „Așteptăm acum lămuriri în scris de la guvernul fracez ca să înțelegem care sunt propunerile, întrucât pare că există o discrepanță între ce spune premierul și ce spun miniștrii săi”.

Pe de altă parte, protestele continuă în Italia și în Portugalia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult