Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coreea de Nord își etalează fabrica în care, spune ea, îmbogățește uraniu pentru arme nucleare. Ce spun specialiștii

Agenția de știri nord-coreeană KCNA a raportat că liderul Kim Jong-un a vizitat Institutul de Arme Nucleare, în timpul căruia a făcut cunoștință cu „starea producției de încărcături nucleare și a producției actuale de materiale nucleare”.

Potrivit raportului, el „a făcut turul camerei de control de la baza de îmbogățire a uraniului” și s-a familiarizat cu managementul proceselor de producție.

KCNA a publicat, de asemenea, fotografii ale vizitei lui Kim Jong-un.

Reuters notează că Coreea de Nord a arătat pentru prima dată imagini cu centrifuge care produc combustibil pentru bombe nucleare.

„Fotografiile îl arată pe Kim Jong-un mergând între rânduri lungi de centrifuge metalice - dispozitive pentru îmbogățirea uraniului. Raportul nu precizează când a avut loc vizita sau unde se află instalația”, scrie Reuters.

Experții intervievați de CNN spun că imaginile cu Kim Jong Un la uzină „subliniază încrederea tot mai mare a Coreei de Nord în statutul său de putere nucleară”.

Centrifugele prezentate în fotografii par a fi mai mici decât cele raportate anterior a fi utilizate în RPDC.

Lee Sang-gyu, un expert în inginerie nucleară la Institutul de Analiză a Apărării din Coreea de Sud, a sugerat că Coreea de Nord și-ar putea dezvolta propriile centrifuge.

Judecând după fotografie, Coreea de Nord folosește „un sistem în cascadă în care un număr mare de centrifuge sunt conectate între ele pentru a produce uraniu foarte îmbogățit”.

CNN mai notează că, deoarece raportul KCNA nu a specificat locația fabricii, rămâne neclar dacă fotografiile au fost făcute într-o unitate deja cunoscută de observatorii internaționali sau dacă sunt fotografii dintr-o nouă instalație. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult