Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coreea de Nord anunţă eşecul lansării unui satelit militar de spionaj. Lansatorul a explodat în zbor

Phenianul a anunţat că a încercat, în zadar, să plaseze pe orbită un satelit de spionaj, iar lansatorul a explodat în zbor, un proiect pe care Seulul şi Tokyo l-au criticat dur cu câteva ore mai înainte, relatează AFP.

Autorităţile din Coreea de Nord sau vina acestui eşec pe un ”accident” legat de o problemă de ”fiabilitatea a motorului cu oxigen lichid şi kerosen”.

Postul public japonez NHK a difuxat imagini cu un proiectil în flăcări pe cerul nopţii, care a izbucnit apoi într-o minge de flăcări.

Postul precizează că a filmat din nord-estul Chinei la momentul tentativei de lansare.

”O PROVOCARE”

Phenianul a informat Japonia că preconiza să plaseze pe orbită un nou satelit, în urma unei încercări reuşite în noiembrie şi a două eşecuri la începutul anului trecut.

”Militarii noştri au detectat traiectoria a ceea ce bănuim a fi un satelit militar de recunoaştere al Nrdului, tras din zona Tongchang-ri, în provincia Pyonganul de Nord, către sud”, a anunţat Statul Major interarme de la Seul.

Însă, după două minute, ”numeroase fragmente de proiectil au fost descoperite în apele nord-coreene, iar Statele Unite şi Coreea de Sud sunt pe cale să analizeze” aceste fragmente, a anunţat Statul Major.

Această lansare ”este o provocare care încalcă în mod clar Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care intezice folosirea tehnologiilor rachetelor balistice”, a denunţat el.

Japonia a confirmat, la rândul său, lansarea.

Autorităţile japoneze au emis pentru o scurtă perioadă de timp o alertă prin care le cerea locuitorilor din sudul prefecturii Okinawa să se refugieze în adăposturi.

Aceată alertă a fost ridicată în câteva minute.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult