Coreea de Nord a sărbătorit aniversarea lui Kim Jong Il fără teste cu rachete sau paradă militară. Cum a apărut Kim Jong Un
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Fiul lui Kim Jong Il, actualul lider nord-coreean Kim Jong Un, a sărbătorit Ziua Stelei Strălucitoare, care marchează aniversarea tatălui său, în oraşul înzăpezit Samjiyon, lângă muntele Paektu, unde, potrivit versiunii oficiale, Kim Jong Il s-ar fi născut la 16 februarie 1942.
În imaginile difuzate de mass-media nord-coreene putea fi văzută o mulţime strânsă în faţa unei imense statui a lui Kim Jong Il, "pentru a celebra marea sărbătoare de bun augur a naţiunii", potrivit KCNA.
Mulţimea a început să aplaude frenetic la vederea liderului Kim Jong Un, care asista la reuniunea din comitatul Samjiyon, "pământul sfânt al Revoluţiei", adaugă agenţia.
Kim Jong Un a finanţat mari planuri de dezvoltare în această regiune în ultimii ani, cu proiecte de clădiri de locuit, hoteluri şi staţiuni de schi.
Calendarul nord-coreean este plin de aniversări legate de istoria oficială a ţării şi a ultimilor săi doi lideri, Kim Ir-sen şi Kim Jong Il, bunicul şi tatăl lui Kim Jong Un, astăzi la putere.
Teste de armament, prognozate pentru aniversarea de pe 15 aprilieAniversarea primului, fondatorul regimului nord-coreean, este sărbătorită la 15 aprilie, de Ziua Soarelui.
Aceste sărbători oferă prilejul unor mari expoziţii florale, dansuri colective şi editoriale elogioase în mass-media de stat, menite, potrivit experţilor, să întărească loialitatea faţă de putere.
Actuala zi aniversară este urmărită îndeaproape după tensiuni în peninsulă, unii observatori aşteptându-se la o paradă militară care să etaleze noile arme ale regimului nord-coreean.
Phenianul a întreprins o serie inedită de tiruri cu rachete în ianuarie, inclusiv cu cea mai puternică rachetă din 2017 încoace.
De asemenea, regimul nord-coreean a avertizat că ar putea renunţa la moratoriul autoimpus asupra testelor de rachete balistice intercontinentale şi testele nucleare.
Însă Coreea de Nord pare să-şi fi încetat testele în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, poate din respect faţă de aliatul său chinez, potrivit experţilor.
Analişti apreciază că Phenianul ar putea profita de următoarea aniversare - 110 ani de la naşterea lui Kim Ir-sen, la 15 aprilie - pentru a întreprinde un test de armament semnificativ.