Coreea de Nord a lansat ”cel puţin zece rachete”. Președintele sud coreean: O "invazie teritorială de facto"
Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud a declarat că aceste lansări marchează prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană cade în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud - la sud de linia de demarcaţie nordică - de la divizarea Coreei.
Avalanşa de teste cu rachete a declanşat o alertă de raid aerian în insula Ulleungdo din Coreea de Sud, situată la aproximativ 120 de kilometri (75 de mile) la est de Peninsula Coreeană.
JCS a tranamis că o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune a căzut în apele internaţionale la 167 de kilometri (104 mile) la nord-vest de insulă.
"O invazie teritorială"Acest lucru constituie "de fapt o invazie teritorială", a declarat miercuri preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, relatează AFP.
Yoon "a subliniat că provocarea nord-coreeană este o invazie teritorială de facto de către o rachetă care a trecut linia de limită nordică pentru prima dată de la divizarea" peninsulei, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.
Cum a răspuns Coreea de SudÎn replică, Armata sud-coreeana a anunţat că a lansat miercuri trei rachete aer-sol de precizie în răspuns la testul cu rachetă balistică nord-coreeană care a căzut în apropiere de apele sud-coreene, relatează AFP.
Rachetele au fost lansate în ape" în apropierea liniei de limită nordică, la o distanţă corespunzătoare zonei în care a lovit racheta nord-coreeana", a declarat armata într-un comunicat, adăugând că gestul arată că Seulul va răspunde "sever oricărei provocări".
Este cea de-a 29-a lansare a Coreei de Nord din acest an, potrivit unei numărători CNN, şi vine după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au început marţi exerciţiile militare programate anterior, numite "Vigilant Storm".
Manevrele implică 240 de aeronave şi "mii de membri ai serviciilor" din ambele ţări, potrivit Departamentului american al Apărării. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, urmează să se întâlnească joi, la Pentagon, cu omologul său sud-coreean Lee Jong-sup.
Experţii au declarat anterior că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea trimite un mesaj prin prezentarea deliberată a arsenalului naţiunii într-o perioadă de conflict global accentuat.
Luna trecută, presa de stat nord-coreeană a rupt şase luni de tăcere cu privire la seria de teste cu rachete din acest an, susţinând că acestea au fost menite să demonstreze disponibilitatea Pyongyangului de a lansa focoase nucleare tactice asupra unor potenţiale ţinte din Sud.
Ultimele teste au avut loc, de asemenea, după ce şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat săptămâna trecută că Pyongyang ar putea să se pregătească pentru un test nuclear.
"Urmărim acest lucru foarte, foarte atent. Sperăm că nu se va întâmpla, dar indicaţiile merg, din păcate, în altă direcţie", a declarat joia trecută şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
Miercuri, premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că Coreea de Nord lansează rachete la o "frecvenţă fără precedent".
De asemenea, Kishida a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională cât mai curând posibil din cauza tensiunilor în creştere din Peninsula Coreeană.