Rusia a dat asigurări la Geneva că nu intenţionează să atace Ucraina. Care au fost cerințele Moscovei
Your browser doesn't support HTML5 video.
În joc este relaţia dintre Statele Unite şi aliaţii din NATO, pe de o parte, respectiv Rusia, de partea cealaltă. Este analizată în amănunt prezenţa masivă a trupelor ruse, la graniţa Ucrainei. Totodată, marți, reprezentanţii celor 30 state membre ale NATO, discută la Bruxelles, cu trimisul Rusiei. Dar, Kremlinul, vrea să aibă garanția că NATO, nu se mai extinde spre est, şi va avea o prezenţă mult redusă, în Europa de Est.
Wendy Sherman, adjuncta secretarului de stat american: "Vom face tot ce trebuie pentru a descuraja Rusia să iniţieze orice acțiune care ar fi nefavorabilă Ucrainei. Dacă (ruşii, n.r.) vor face acest lucru, vor exista costuri enorme, substanțiale, semnificative și cu adevărat convingătoare. Nu vom permite nimănui să oprească politica NATO a uşilor deschise, care a fost mereu de bază în alianţa NATO". Sergei Ryabkov, vice-ministrul rus de Externe: "Le-am explicat colegilor noștri (americani, n.r.) că nu intenționăm să atacăm Ucraina. Dar dacă NATO va continua să desfășoare capabilități militare, care sunt dezvoltate foarte rapid în SUA, existând posibilitatea de a fi poziţionate undeva în Europa, acest lucru ar necesita un răspuns militar din partea Rusiei".
După o cină de lucru, neoficială, Ryabkov a prezis convorbiri "dificile", la Geneva, la sediul misiunii americane, unde cele două părţi sunt reprezentate de adjuncţii miniştrilor de externe. Şi mai sceptic, secretarul de stat american Anthony Blinken a spus că "nu are mari aşteptări".
Totuşi, toată săptămâna este dedicată diplomaţiei. Miercuri, la Bruxelles, urmează o întrevedere NATO-Rusia, apoi, la Viena, o întrevedere în formatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: "Există o îngrijorare legitimă din partea ţărilor aliate și, de asemenea, din partea României, cu privire la masarea de forțe ruse în proximitatea Ucrainei, a regiunii Mării Negre, o masare de trupe care este substanțială, neprovocată şi nejustificată. De asemenea, vedem o serie de condiţii care au fost puse de către Rusia, care tind să modifice parametrii arhitecturii europene de securitate".
Moscova vrea să obţină o serie de concesii de la Statele Unite şi aliaţii occidentali, inclusiv că NATO nu se va mai extinde în fostele state sovietice, Ucraina în primul rând.
Cum Rusia a desfăşurat forţe masive la graniţele sale în Ucraina - chiar 175.000 de soldaţi, inclusiv în Crimeea, după unele estimări - tensiunea rămâne la cote înalte, şi există temeri că ar putea urma oricând o invazie în Ucraina.
Washington-ul şi aliaţii au promis că orice agresiune ar avea "costuri severe" pentru Rusia.
Antony Blinken: "Este greu să vedem progrese reale, într-o atmosferă de escaladare, cu arma la tâmpla Ucrainei. Dacă vrem cu adevărat să facem progrese, va trebui să vedem o detensionare".