Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Consiliul de Securitate ONU, decizie în favoarea negocierilor de pace în Ucraina. Surprinzător, chiar și Rusia a semnat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o declarație prin care anunță, în unanimitate, că susține demersurile secretarului-general de a încuraja o rezoluție pașnică a conflictului.

Decizia a fost votată chiar și de Rusia. Pe de altă parte, la Moscova continuă pregătirile pentru parada de Ziua Victoriei, care va avea loc luni. Iar în vest, analiștii se așteaptă ca președintele Putin să anunțe o nouă etapă a așa-zisei operațiuni speciale din Ucraina.

Printre speculații se numără o eventuală mobilizare generală în Rusia, dar și noi amenințări ale liderului de la Kremlin către Occident.

La finalul unei sesiuni rapide și neanunțate a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, statele participante au adoptat în unanimitate prima declarație de la începutul războiului din Ucraina.

Mona Juul, ambasadorul Norvegiei la Națiunile Unite: „Secretarul-general al ONU are întregul sprijin al Consiliului de Securitate pentru eforturile sale de a găsi o soluție pașnică la războiul din Ucraina. Familia Națiunilor Unite și partenerii internaționali fac eforturi eroice pentru a susține poporul ucrainean.”

Citește și
Italia a confiscat un super-iaht care i-ar aparține chiar lui Putin
Italia a confiscat un super-iaht care i-ar aparține chiar lui Putin

La propunerea Norvegiei și a Mexicului, chiar și Rusia a votat în favoarea declarației, care nu conține termeni precum "război", "invazie" sau "operațiune specială".

Reporter: Rusia chiar caută o soluție diplomatică în acest moment?

Juan Ramón de la Fuente, ambasadorul Mexicului la Națiunile Unite: „Arată cel puțin dorința de a merge în această direcție. Așa cum am mai spus, este un prim pas. Ne-a luat mai bine de două luni, dar există întotdeauna un început în toate. Și sper că astăzi e acea zi.”

Cu puțin timp înainte, însă, într-o reuniune cerută de Rusia, ambasadorul Moscovei la Națiunile Unite s-a plâns că vestul acuză țara pe nedrept de atrocități.

Vasily Nebenzya, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite: „Realitatea este, însă, cum nu se poate mai diferită. Iar autoritățile ucrainene și susținătorii lor vestici nu sunt interesați să facă lumină în această situație.”

Pe de altă parte, președintele ucrainean Zelenski a declarat, într-o intervenție în plenul parlamentului islandez, că 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Au fost forțați să meargă acolo. Li s-a luat totul: documente, mijloace de comunicare. Sunt trimiși în regiuni izolate din Rusia. E o încercare de a-i asimila cu forța.”

Între timp, la Moscova, au loc repetiții zi și noapte pentru parada de 9 Mai, Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial. În acest an, tehnica militară va fi semnificativ redusă față de alte ediții. La repetiții și-a făcut, însă, apariția, aşa-numitul „avion al apocalipsei", un Iliușin 80 modificat, care are rolul unui post de comandă zburător în cazul unui război nuclear - un scenariu pe care Moscova îl respinge vehement.

Aleksei Zaitsev, Ministerul de Externe rus: „A trebuit în mod repetat să respingem insinuările cu privire la posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare, în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina. Aceasta este o minciună deliberată. Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear, care nu trebuie dezlănțuit.”

O sărbătoare importantă în Rusia, Ziua Victoriei, a căpătat noi semnificații în contextul așa-numitei "operaţiuni speciale" din Ucraina.

Ilia Zhenin, istoric: „Sunt cei din Federația Rusă care cred că Rusia a fost forţată să acţioneze aşa cum a acţionat pentru a învinge elementele naţionaliste care au pus stăpânire pe Ucraina. Pentru aceşti oameni, desigur, semnificaţiile victoriei se dublează”.

Între timp, autoritățile din Fiji au percheziționat un iaht luxos pe care l-au confiscat în numele Statelor Unite, şi, potrivit FBI, au găsit documente care îl implică pe presupusul proprietar, oligarhul rus Suleiman Kerimov. Vizat de sancţiunile americane, acesta deţine o parte din gigantul Gazprom şi este un oficial al regimului de la Kremlin.

Serghei Lavrov, ministrul de externe rus: „Nici o "pedeapsă", nicio sancțiune nu pot zdruncina voința poporului nostru, a conducerii ruse, care vizează apărarea adevărului istoric, intereselor legitime ale Federației Ruse și prevenirea amenințărilor directe la adresa securității noastre, care au fost create la graniţele noastre.”

În valoare de 300 de milioane de dolari, iahtul sechestrat, lung de 105 metri, este unul dintre cele mai mari din lume. Dar şi unul dintre cele mai luxoase, cu 8 cabine, un apartament VIP şi platforma pentru aterizarea şi decolarea elicopterelor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult