Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Conflictul Rusia-Ucraina pare fără sfârșit. Kievul acuză că sunt ”bombardați” cu propagandă pro-rusă și știri false

În timp ce rușii masează forțe impresionante la granița cu Ucraina, a revenit în prim plan conflictul aproape uitat din estul țării cu separatiști ruși.

Pare, după cum au remarcat corespondenții occidentali de presă, un "război al tranșeelor" ca acum 100 de ani, în prima conflagrație mondială. Kremlinul neagă în continuare planurile pentru o invazie masivă, însă autoritățile de la Kiev spun că țara lor este deja "bombardată" cu propagandă pro-rusă și știri false, de parcă Rusia ar pregăti terenul pentru atacul militar la scară largă.

În estul Ucrainei, tranşeele şerpuiesc de-o parte şi de alta, de-a lungul liniei de demarcaţie de 400 de kilometri. Din 2015 există un acord de încetare a focului între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși, care, însă, este mereu încălcat, ambele părţi acuzându-se reciproc.

Stuart Ramsay, Sky News: "Cu mişcări diplomatice, contacte între Statele Unite şi Rusia şi indicii tot mai clare că Rusia masează și mai multe trupe la graniţa cu Ucraina, e greu să ne imaginăm cum conflictul acesta se poartă din tranşee, ca în timpul Primului Război Mondial."

Soldaţii ucraineni nu se pregătesc pentru o invazie a ruşilor. Se antrenează pentru situaţia în care Belarusul ar trimite migranţi la frontieră, așa cum a fost recent criza de la granița poloneză. Ar putea fi o formă a războiului hibrid, spun autorităţile de la Kiev, prin care să se distragă atenția de la planurile rușilor pentru un atac propriu-zis.

Citește și
Trupe Rusia
Germania cere adoptarea unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Vasyl Boiko, Poliţia de Frontieră: "Suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Vom rămâne aici până la final şi nu vom ceda nici măcar un milimetru din teritoriul ţării noastre."

Deborah Haynes, Sky News: "Belarusul se află la mai puţin de un kilometru de aici. Ţara este un aliat apropiat al Rusiei. Orice provocare de-a lungul graniţei, oricât ar fi de mică, ar putea fi scânteia care să aprindă un conflict de amploare între Rusia şi Ucraina."

Și propaganda rusă pregătește terenul cu un bombardament de știri false. Într-un filmuleţ, distribuit intens pe reţelele de socializare, se sugerează că ar fi vorba de soldaţi ucraineni, care trag focuri de armă spre migranţii aflaţi la graniţă, în partea belarusă.

Ooleksandr Tkachenko: "Nu este adevărat. Nimeni nu a avut de suferit. Este încă o dezinformare menită să legitimeze acțiunile rușilor, atât pe plan local, cât şi pe scena internaţională, când de fapt ei ameninţă Ucraina şi vor să ne ia o parte din teritoriu."

Alyona Romanyuk, vlogger ucrainean: "Putin spune că "Ucraina este anti-Rusia”."

O tânără, vlogger si activist, a descoperit în mediul online un articol despre Ucraina atribuit preşedintelui Putin, în luna iulie.

Alyona Romanyuk, vlogger ucrainean: "Articolul conţine nu mai puţin de 130 de cuvinte manipulatoare şi 105 de informaţii false."

Potrivit CNN, Rusia continuă să maseze trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor pe care le dă că nu ar avea intenția unei invazii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult