Conflict între Italia și Franța. Scandalul declașat de vameşi francezi înarmaţi într-un orășel italian
”Francezii încalcă frontierele”, a titrat duminică La Stampa. ”Migranţi: Italia blochează Franţa”, şi-a exprimat satisfacţia Il Messagero, relatează news.ro, citând AFP.
Presa se face astfel ecoul unor reacţii dure, de sâmbătă, ale unor politicieni vocali dintr-o ţară fără guvern, marcată de un resentiment profund faţă de o Europă care pare să se spele pe mâni de venirea în masă a unor imigranţi în peninsula italiană, susține AFP.
Incidentul din mica staţiune de schi Bardonecchia s-a transformat rapid într-un casus belli diplomatic.
Franţa consideră că prezenţa vameşilor era perfect legală, însă Ministerul italian de Externe vorbeşte despre un ”act grav, considerat total în afara cadrului colaborării între state vecine”.
Parchetul din Torino a anunţat duminică deschiderea unei anchete cu privire, în acest stadiu preliminar, la presupuse ”abuzuri de putere” grave, ”violenţă privată” şi ”încălcare de domiciliu”.
Parchetul a primit în prealabil un raport de la Comisariatul din Bardonecchia despre intrarea unor vameşi neidentificaţi, vineri seara, într-un local pus la dispoziţia ONG-ului Rainbow for Africa.
Brigada feroviară a Vămii franceze din Modane, care efectuează controale pe TGV-ul Paris-Milano, a intrat în local pentru a supune un nigerian suspectat de trafic de droguri unui test de urină, în toalete, a explicat Franţa.
Însă voluntari de la ONG au trăit venirea celor cinci vameşi înarmaţi în acest loc de primire ca pe o ”invazie” brutală.
PARISUL ÎI APĂRĂ PE VAMEŞI
Ministrul francez al Conturilor Publice, însărcinat cu Vama, Gérald Darmanin a anunţat duminică faptul că va efectua în zilele următoare o deplasare în Italia cu scopul de a da ”explicaţii” Romei.
Însă este exclus să prezinte ”scuze” cu privire la prezenţa vameşilor, ”care nu au făcut nimic ilegal” folosind ”un local pus la dispoziţie în cadrul unui acord franco-italian” din 1990, a declarat el.
În pofida faptului că Italia a dat recent spre folosire acest local unui ONG, vameşii au cerut autorizaţie să intre şi au primit-o, a argumentat el.
Cu scopul de a linişti situaţia înainte să se ducă la Roma, Darmarin le-a cerut vameşilor să ”suspende funcţionarea” acordului din 1990.
Un funcţionar de rang înalt de la Ministerul italian de Externe l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Franţei la Roma Christian Masset pentru a-i transmite ”protestul ferm al Guvernului italian faţă de comportamentul agenţilor vamali francezi, considerat inacceptabil”.
El s-a referit la schimburi recente de informaţii între vameşi francezi şi căile ferate italiene, precizând că localul Gării Bardonecchia nu era accesibil, deoarece este utilizat de-acum de o organizaţie umanitară.
”În loc să se expulzeze diplomaţi ruşi, trebuie să fie îndepărtaţi de-aici diplomaţi francezi”, a reacţionat sâmbătă preşedintele Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini, care a obţinut o victorie în alegerile legislative într-o coaliţie cu partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, cu ajutorul sloganului ”Italia mai întâi”.
”Cu noi la Guvern Italia va ridica capul în Europa, nu avem de primit lecţii de la (preşedintele francez Emmanuel) Macron şi (cancelarul german Angela) Merkel şi ne vom controla frontierele”, a adăugat Salvini.
”Nu aşa facem noua Europă”, a tunat Maurizio Martina, secretarul interimar al Partidului Democrat (PD, centru-stânga), aflat tehnic la putere.
Staţiunea de schi Bardonecchia, în Piemont, primeşte un flux regulat de migranţi, în pofida faptului că trenurile către Franţa sunt puternic controlate. Unii trc pe drum, printr-o trecătoare de 16 kilometri lungime, care desparte Bardonecchia de Névache, primul sat francez. viewscnt
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!