Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Conflict în Uniunea Europeană. Ce țări se opun unui fond comun de sute de miliarde de euro

Deși Franța este oficial în recesiune și nici Germania nu stă bine, statele din Uniunea Europeană nu se pun de acord în privința măsurilor economice.

O întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro, Eurogroup, s-a terminat noaptea trecută, după 16 ore, fără nici un rezultat.

Italia, Franţa și Spania au făcut presiuni pentru un fond comun de sute de miliarde de euro, care să permita refacerea economiilor lovite de pandemie. Dar mai multe țări nordice, cu Olanda în frunte, se opun la ceea ce au numit punerea datoriei comune într-un singur coș.

Banca Națională a Franței a anunțat o scădere cu 6% a Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an. Sunt cele mai rele cifre trimestriale ale economiei franceze de după război.

Potrivit institutelor de cercetare din Germania, și economia acestei țări se va contracta cu 10% în trimestrul al II-lea din cauza măsurilor de carantină care au paralizat orice activitate.

Citește și
Politie
Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

O situație chiar mai rea este așteptată din Italia, unde turismul a fost complet înghețat, iar șomajul a crescut dramatic în ultimele două luni.

Chiar și oficialii suedezi anticipează rezultate economice proaste, mai ales în sectorul serviciilor, în condițiile în care tara nu a impus restricții până acum.

Este așadar lesne de înțeles dorința guvernelor de a restarta economia cât mai repede, parțial sau gradual.

Chiar dacă în Spania epidemia este departe de a fi controlată, țara iberică intenționează să atenueze unele măsuri de izolare și interzicere a deplasărilor imediat după Paște.

”De lunea viitoare vom redeschide anumite părţi ale economiei noastre. Vom reveni la situaţia în care eram înaintea decretului pentru instituirea stării de urgenţă, din 14 martie. Dar vom lua în continuare toate măsurile necesare pentru a evita o nouă creştere a cazurilor de infectare”, a spus Salvador Illa, ministrul sănătății din Spania.

Autoritățile spaniole vor în primul rând să permită angajarea muncitorilor sezonieri la ferme, pentru a preveni lipsurile în aprovizionare și a menține statutul Spaniei de cel mai mare exportator de fructe și legume din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană ar urma să prezinte o strategie comuna de ieșire din măsurile de izolare pentru statele membre. Când pandemia a lovit continentul, țările membre au reacționat diferit, unele închizându-și frontierele, altele refuzând să exporte materiale medicale, punând la grea încercare solidaritatea europeană.

Peste Ocean, situația este la fel de gravă. Potrivit Biroului de statistică, această lună s-ar putea încheia cu 10 milioane de șomeri în Statele Unite.

Acești oameni trimiși în șomaj din cauza crizei coronavirusului stau la cozi imense pentru formele necesare. ”Fiecare dintre cei de aici îşi riscă viaţa pentru a obţine ajutorul de şomaj”, spune unul dintre cei care au stat la coadă.

În Connecticut, au fost depuse de 20 de ori mai multe cereri de șomaj decât în oricare alt stat federal. Repornirea economiei americane se anunță complicată.

”Nu suntem încă acolo, nu e că şi când ai porni lumina stinsă de la un întrerupător şi totul revine la normal. Trebuie să repornim economia, trebuie să repornim multe sisteme pe care le-am oprit abrupt. Şi ne trebuie un plan pentru aceasta. Am vorbit cu guvernatorii statelor învecinate pentro o abordare regională, la nivelul a trei state federale”, a declarat Andrew Cuomo, guvernatorul din New York.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult