Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Compania Gold Apollo a anunțat că pagerele care au ucis membri Hezbollah în Liban și Siria au fost fabricate în Ungaria

Your browser doesn't support HTML5 video.

Compania taiwaneză Gold Apollo a anunțat miercuri că și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar că o altă companie cu sediul în Budapesta le-a fabricat.

Pagerele folosite de sute de membri ai grupului militant Hezbollah au explodat aproape simultan marți în Liban și Siria, omorând cel puțin nouă persoane, inclusiv o fetiță de 8 ani, și rănind peste 2.000.

Hezbollah și guvernul libanez au acuzat Israelul pentru ceea ce părea a fi un atac sofisticat de la distanță.

Pagerul AR-924 folosit de militanți a fost fabricat de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Gold Apollo, citat de Associated Press.

"În conformitate cu acordul de cooperare, autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, dar proiectarea și fabricarea produselor sunt exclusiv responsabilitatea BAC", se arată în declarație.

Citește și
pagere
Hezbollah acuză Israelul de „agresiune criminală” după explozia pagerelor. Printre morți se numără și o fetiță de 8 ani

Președintele Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, a declarat miercuri jurnaliștilor că societatea sa a avut un acord de licență cu BAC în ultimii trei ani, dar nu a furnizat dovezi ale contractului.

Marți, în jurul orei 15:30, în timp ce oamenii făceau cumpărături, stăteau în cafenele sau conduceau mașini și motociclete în traficul de după-amiază, pagerele din mâinile sau buzunarele lor au început să se încălzească și apoi să explodeze - lăsând scene pline de sânge și trecători panicați.

Se pare că mulți dintre cei loviți erau membri ai Hezbollah, dar nu a fost imediat clar dacă și persoane care nu fac parte din Hezbollah purtau pagere explozive.

Exploziile au avut loc în principal în zone în care gruparea are o prezență puternică, în special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, precum și la Damasc, potrivit unor oficiali libanezi din domeniul securității și unui oficial Hezbollah. Oficialul Hezbollah a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Experții cred că în pager au fost introduse materiale explozive înainte de livrarea și utilizarea lor în cadrul unei infiltrări sofisticate în lanțul de aprovizionare.

Pagerul AR-924, prezentat ca fiind "robust", conține o baterie reîncărcabilă cu litiu, conform specificațiilor anunțate pe site-ul Gold Apollo înainte ca acesta să fie aparent retras marți după atacul de sabotaj. Aceasta putea primi mesaje text de până la 100 de caractere și susținea, de asemenea, că are o autonomie de până la 85 de zile.

Acest lucru ar fi crucial în Liban, unde întreruperile de electricitate au fost frecvente, micul stat de la Marea Mediterană confruntându-se cu ani de colaps economic.

De asemenea, pagerele funcționează pe o rețea wireless diferită de cea a telefoanelor mobile, ceea ce le face mai rezistente în situații de urgență - unul dintre motivele pentru care multe spitale din întreaga lume încă se bazează pe ele.

Pentru Hezbollah, militanții au privit pagerele și ca un mijloc de a contracara ceea ce se crede a fi o supraveghere electronică israeliană intensivă a rețelelor de telefonie mobilă din întreaga țară.

"Telefonul pe care îl avem în mână - eu nu am telefon în mână - este un dispozitiv de ascultare", a avertizat șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un discurs susținut în februarie.

Ulterior, acesta a adăugat: "Vă spun că telefonul din mâinile voastre, din mâinile soției voastre și din mâinile copiilor voștri este un agent. Este un agent letal, nu unul simplu. Este un agent letal care furnizează informații specifice și exacte. Prin urmare, acest lucru necesită o mare seriozitate în confruntarea cu el."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult