Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comoara ascunsă de Hezbollah în inima Beirutului. Armata israeliană a aflat ce conține și unde se află

Your browser doesn't support HTML5 video.

Beirutul a fost vizat și în noaptea marți spre miercuri de bombardamente intense. Marți, rachetele israeliene au distrus în plină zi două clădiri din capitala Libanului, evacuate în prealabil.

Însă, 18 oameni au pierit într-un atac care a spulberat construcții situate chiar lângă cel mai mare spital public din sudul Beirutului.

Israelul insistă că, într-un buncăr de sub instituția sanitară, s-ar afla aur și milioane de dolari în numerar, bani folosiți de Hezbollah în operațiunile teroriste.

Între timp, secretarul de stat american s-a întâlnit din nou cu Benjamin Netanyahu, sperând să obțină reluarea negocierilor cu Hamas, pentru un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor.

Un fotojurnalist al agenției Associated Press a surprins instantanee incredibile cu momentul în care o rachetă lansată de un avion israelian distruge o clădire dintr-o suburbie sudică a Beirutului. La rândul lor, martorii au filmat momentul în care construcția se transformă într-un morman de moloz.

Citește și
Cum arată Gaza după un an de război
Washingtonul, după ce Israel ar fi folosit civili ca scuturi umane în Gaza: ”Dacă este adevărat trebuie trași la răspundere”

Cu 40 de minute înaintea atacului, armata israeliană a cerut evacuarea clădirii unde s-a constatat prezența militanților Hezbollah. Nu există deocamdată informații privind potențiale victime.

Unul dintre bombardamentele israeliene a lovit în parcarea Spitalului Universitar Rafik Hariri, principala unitatea medicală guvernamentală din sudul capitalei libaneze.

Israelul susține că Hezbollah ține dedesubt, într-un buncăr, aur și milioane de dolari, în numerar.

Contraamiral Daniel Hagari, purtător de cuvânt militar israelian: „Unde se află buncărul? Chiar sub spitalul Al-Sahel, în inima Beirutului, în Dahiya. Acesta este buncărul. Acolo sunt camere, paturi și infrastructură pentru șederi îndelungate, precum și pentru conducerea, din subteran, a unor operațiuni de luptă. În acest moment, în interiorul buncărului se află sute de milioane de dolari în numerar și aur”.

Înaintea raidurilor, spitalul a fost nevoit să evacueze aproximativ 50 de membri ai personalului medical și 15 pacienți, care nu erau în stare critică. Jurnaliștii occidentali au fost invitați apoi să facă un tur al unității medicale.

Orla Guerin, jurnalist BBC: „Suntem la nivelul minus 2. În spatele meu este zona unde sunt depozitate deșeurile medicale. Ne-au lăsat peste tot să vedem că nu este nimic ascuns aici”.

Omar Mneimne, medic la camera de urgență: „Suntem aici să vă spunem că nu este adevărat. Acesta este un spital, unde sunt tratați pacienți. Nu sunt bani și nici aur aici”.

Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA a sosit în Israel în cea de a 11-a sa vizită în regiune de la izbucnirea războiului Israelului cu Hamas. Antony Blinken a purtat discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar și cu ministrul Apărării și cu președintele Israelului.

Oficialul american încearcă să impulsioneze procesul diplomatic pentru un armistițiu în Gaza și aducerea ostaticilor acasă, după eliminarea liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Antony Blinken, secretarul de stat american: „Cred că moartea lui Sinwar a creat o oportunitate importantă pentru a-i aduce pe ostatici acasă, a încheia acest război și pentru a proteja securitatea Israelui. Pe aceste chestiuni s-au axat discuțiile de astăzi cu colegii israelieni”.

Rudele ostaticilor s-au strâns marți seară în apropierea hotelului din Tel Aviv unde ar fi urmat să ajungă oficialul american. Au purtat imagini cu chipurile captivilor și pancarte cu mesaje prin care i-au cerut lui Antony Blinken să facă presiuni pentru eliberarea celor dragi lor.

În acest timp, războiul în enclavă continuă. Nordul Fâșiei Gaza este sub bombardamente continue de mai multe sâptămâni, iar localnicii primesc mereu ordine de evacuare. Armata israeliană a publicat aceste imagini afirmând că sunt mii de oameni care pleacă de bună voie din Jabalya, dar palestinineii suțin că este o evacuare forțată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult