Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Zi istorică”: Comisia Europeană propune începerea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova, Ucraina și Bosnia-Herţegovina

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei.

"Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ făcut şi referitor la Republica Moldova, relatează Reuters şi AFP.

În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.

Von de Leyen: "Astăzi este o zi istorică"

În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare, potrivit Agerpres.

"Astăzi este o zi istorică", a declarat Ursula von der Leyen, anunţând în faţa presei avizul favorabil al Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare ţările menţionate.

Citește și
marcel ciolacu
Ciolacu dă alarma în Occident: „UE ar putea vedea sosii ale lui Putin dacă dispare sprijinul pentru Ucraina”

"Completarea Uniunii noastre este un apel al istoriei. Completarea Uniunii noastre are şi o logică puternică economică şi geopolitică. Fostele extinderi au arătat beneficiile enorme atât pentru ţările care aderă, cât şi pentru UE. Câştigăm cu toţii", a mai spus von der Leyen.

Şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat "bucuroasă că Ucraina şi R. Moldova sunt pe calea cea bună în direcţia deschiderii negocierilor de aderare".

"Parlamentul European salută recomandarea de a acorda statut de candidat Georgiei şi de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia-Herţegovina odată ce condiţiile vor fi îndeplinite", a postat Metsola pe X.

Iohannis: „Ne dorim, pentru Moldova şi Ucraina, ca aderarea să se producă repede”

România îşi doreşte pentru Moldova şi Ucraina ca aderarea la Uniunea Europeană să se producă repede, dar asta nu înseamnă "de azi pe mâine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferinţe comune cu prim-ministrul belgian Alexander de Croo, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Belgiei.

El a fost întrebat despre discuţiile la zi despre lărgirea Uniunii Europene.

"Poziţiile noastre nu sunt contrare, ca să nu ne înţelegem greşit. Este vorba acum de începerea negocierilor de aderare. Noi ştim că aceste negocieri de aderare durează ani de zile, ştim din experienţa proprie şi vedem bunăoară că pentru unele state din Balcanii de Vest ele durează deja foarte mult. Evident că noi ne dorim să înceapă rapid negocierile. Asta nu înseamnă aderare, înseamnă negocierile şi pregătirea pentru aderare. Noi, în România, ne dorim, de exemplu, pentru Moldova şi Ucraina, ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine", a declarat Klaus Iohannis.

El s-a declarat de acord că Uniunea trebuie, la rândul ei, să facă nişte modificări.

"În paralel, sunt perfect de acord că Uniunea trebuie, la rândul ei, să facă nişte modificări şi, dacă îmi este permis să repet ce am spus la ultimul Consiliu informal din Granada, nu doar candidaţii trebuie să fie pregătiţi pentru aderare, ci şi noi, care suntem deja Uniunea Europeană, trebuie să ne pregătim suplimentar pentru această aderare. Este nevoie de îmbunătăţirea procedurilor, de îmbunătăţirea unor procedee de negociere şi aşa mai departe. Deci, de lucru este şi de o parte, şi de alta. Eu sunt optimist că în câţiva ani vom reuşi să facem paşii necesari şi de-o parte, şi de cealaltă parte", a afirmat Iohannis, conform sursei citate.

Ciucă salută decizia Comisiei Europene

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, salută decizia Comisiei Europene de a recomanda începerea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina.

"Republica Moldova şi Ucraina fac astăzi un nou pas pe drumul lor european. Salut decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European începerea negocierilor de aderare la UE pentru cele două state. În decembrie, liderii UE vor dezbate această recomandare şi vor lua o decizie care ar putea marca începutul unui nou capitol pentru marea familie europeană", a scris Ciucă, miercuri, pe Facebook.

El subliniază că, pentru Partidul Naţional Liberal, deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova este o prioritate şi a transmis întreaga sa susţinere pentru parcursul european al celor două ţări şi în cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu preşedinţii Volodimir Zelenski şi Maia Sandu.

"Locul Republicii Moldova şi al Ucrainei este în Uniunea Europeană. Acest drum pe care îl parcurg acum spre integrare nu este doar despre politici şi tratate, ci este despre familii, comunităţi şi visuri care se împletesc într-un destin comun. Vă vom fi alături, neclintit!", conchide Ciucă.

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult