Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Europeană a dat cărțile pe față: ”Ungaria nu face altceva decât să profite de războiul din Ucraina”

Un acord controversat care va permite Ungariei și Slovaciei să continue să importe milioane de barili de petrol rusesc arată că disputa de luni de zile cu privire la sancțiunile ucrainene nu a fost niciodată legată de securitatea energetică. 

Acordul, încheiat de gigantul energetic maghiar MOL și aprobat de Kiev, va permite Budapestei să preia proprietatea asupra țițeiului rusesc pe măsură ce trece granița, ceea ce înseamnă că nu va fi supus unei noi interdicții ucrainene asupra livrărilor livrate de Lukoil din Moscova.

Budapesta a susținut că restricțiile ar reprezenta o catastrofă pentru economia sa, în ciuda disponibilității combustibilului de la furnizori alternativi.

Răspunzând unei întrebări din partea POLITICO, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț, Olof Gill, a spus că executivul UE a evaluat în mod constant „nu a existat nicio amenințare la adresa securității energetice” ca urmare a sancțiunilor ucrainene.

Într-un atac puternic asupra Bruxelles-ului cu o zi înainte, ministrul de externe slovac Juraj Blanár a lăudat soluția maghiară, care va garanta și fluxul de țiței rusesc către propria sa țară.

„Petrolul rusesc va continua să curgă către noi, ceea ce este o veste bună pentru șoferii slovaci și pentru întreaga economie”, a spus el miercuri, mulțumind Budapestei și susținând că „Comisia Europeană nu a ajutat la găsirea unei soluții pentru a ajuta poporul Slovaciei și Ungaria."

În comentariile sale către POLITICO, Gill a răspuns, argumentând că Kievul a susținut întotdeauna că „Lukoil este singura companie care se confruntă cu sancțiuni în Ucraina și că comercianții își pot continua operațiunile pe teritoriul ucrainean”.

„În caz contrar, declarația ministrului slovac de ieri nu face decât să confirme evaluarea anterioară a Comisiei – cu alte cuvinte, că Lukoil nu este singurul furnizor rus de petrol pentru Ungaria și Slovacia”, a spus Gill.

Cele două țări se opun cel mai deschis sancțiunilor Uniunii Europene asupra Moscovei și și-au adâncit legăturile energetice cu Rusia, în ciuda războiului care se desfășoară în Ucraina.

Fiind națiuni fără ieșire la mare, li s-a acordat ceea ce trebuia să fie o scutire temporară de la o interdicție la nivelul întregului bloc privind sosirea petrolului rusesc prin conducte, în timp ce se presupune că căutau alternative.

În realitate, totuși, Ungaria a crescut efectiv importurile de petrol prin conducta ucraineană cu 50% din 2021, iar MOL și-a văzut profiturile atingând niveluri record, plătind din ce în ce mai multe taxe guvernului lui Viktor Orbán.

Analiştii şi alte ţări membre ale UE acuză Budapesta că a profitat efectiv de pe urma războiului cumpărând ţiţei rusesc ieftin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult