Comentatorii politici din Rusia cer retragerea din Ucraina. „Nu luptăm împotriva Ucrainei, ci împotriva NATO”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este vorba despre câteva zeci de membri ai echipajului, trecuți în revistă de comandanții marinei ruse, la Sevastopol.
În capitala rusă, atmosfera este una sumbră în urma eșecurilor înregistrate de armată în invazia din Ucraina.
La televiziunea de stat, comentatorii politici spun că Rusia se luptă, de fapt, cu NATO, și cer retragerea din Ucraina, pe motiv că așa-zisa operațiune specială și-ar fi îndeplinit scopul.
Ministerul apărării din Rusia a dat ieri publicității imagini de la o ceremonie la care au participat, comandantul suprem al marinei ruse, amiralul Nicolai Yevmenov, și o parte din echipajul crucișătorului Moskva, scufundat joi în largul Odesei. Nici până acum nu se știe câți marinari ruși și-au pierdut viața, însă ucrainenii estimează că doar 10% din echipajul de 500 de oameni a fost salvat.
În portul Sevastopol, în fața monumentului care celebrează fondarea marinei ruse în anul 1696, a avut loc o depunere de coroane dedicată navei amiral din Marea Neagră, la care au participat zeci de localnici.
Pierderea navei amiral e o lovitură dură pentru orgoliul țării, chiar dacă, oficial, rușii spun că ambarcațiunea s-ar fi scufundat din cauza unei explozii în compartimentul de muniții.
La televiziunea rusă de stat, șefa publicației Russia Today a explicat eșecurile armatei prin faptul că Moscova este, de fapt, în război cu NATO, nu cu Ucraina.
Margareta Symonyan, director Russia Today: „Trebuie să înțelegem, atunci când vedem evenimentele dificile care au loc, pierderile (armatei ruse), trebuie să înțelegem că nu luptăm împotriva Ucrainei. Dintr-un punct de vedere strict tehnic, militar, luptăm împotriva NATO. Luptăm împotriva unui adversar uriaș. Cel mai puternic și, în esență, singurul de felul lui.”
Pe de altă parte, negocierile de pace dintre Kiev și Moscova au stagnat, mai ales după ce au fost descoperite crimele de război din Bucha și Borodyanka, unde au fost executați sute de oameni. Ucraina e gata să renunțe la tratative, dacă rușii îi masacrează pe apărătorii rămași în Mariupol.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Sincer să fiu, nu putem avea încredere în negociatorii ruși pe tema Mariupol. Sunt bebeluși acolo, am căzut de acord să organizăm o evacuare și, la un moment dat, Rusia a refuzat.”
Zelenski a numit situația din Mariupol drept una "inumană" și a cerut statelor occidentale arme grele și artilerie pentru ca armata ucraineană să aibă șanse la eliberarea orașului. Mariupolul a fost asediat de ruși încă de la începutul războiului. Este singurul obstacol în calea formării unui coridor terestru prin care Moscova să lege Crimeea de restul Rusiei.