Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fostul comandant al scutului antirachetă din Polonia: Americanii puteau vedea traiectoria de zbor a rachetei

Colonelul Piotr Lewandowski, fostul comandant al bazei de scut antirachetă din Polonia a fost întrebat despre discrepanța dintre poziția SUA, Poloniei și Ucrainei cu privire la incidentul de la Przewodowo, scrie publicația poloneză Polsatnews. 

Fostul comandant al bazei de scut antirachetă din Redzikowo a explicat de ce ucrainenii își mențin versiunea că nu au lansat racheta căzută în satul de graniță polonez.

În opinia sa, este dificil de evaluat dacă vreun sistem ar fi capabil să detecteze și să „intercepteze” o rachetă rătăcită în timp util. Dacă într-adevăr a fost racheta S-300, adică sistemul antiaerian ucrainean, a acționat ca o rachetă balistică în ultima fază a zborului. Deci cădea cu o viteză extraordinară, dând o imagine radar relativ mică - a explicat el.

Colonelul a recunoscut că, teoretic, sistemul Patriot situat în imediata apropiere a rachetei ar putea reacționa și doborî racheta care a încălcat marți spațiul aerian polonez, dar ar fi „extrem de greu”.

Reporter: Deci ne putem simți în siguranță atunci când rachete străine cad pe teritoriul nostrum (n.r. Polonia)?

„În primul rând, nu suntem în război”, a spus el. - Într-o situație de război, am avea sprijinul sistemelor NATO și, în plus, trebuie să ne amintim că încă ne dezvoltăm sistemele: aceste trei programe principale de apărare antirachetă și antiaeriană ale Poloniei, numite „Scutul Polonez” , sunt în faza de dezvoltare și vom atinge în sfârșit această capacitate - a adăugat el.

Americanii puteau vedea traiectoria de zbor a rachetei?  

Potrivit CNN traiectoria zborului rachetei a fost urmărită de o aeronavă americană AWACS (aeronava de avertizare timpurie – n.r.).

Așa că au apărut speculații dacă americanii au avut de la început o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă dincolo de granița Poloniei și dacă radarele au văzut și această rachetă.

Colonelul Lewandowski: ”Sistemul nostru este capabil să se integreze cu sistemul NATO, și deci cu cel american. Deoarece bombardarea intensivă a Ucrainei era în desfășurare, cu siguranță toate sistemele noastre funcționau și există o mare probabilitate ca traiectoria de zbor din momentul lansării acestei rachete să fie vizibilă cel puțin în sistemele americane”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult