”Coincidență”: Câte avioane noi de luptă primește Ungaria de la Suedia, înaintea votului pentru aderarea nordicilor la NATO
Patru avioane noi suedeze Gripen ajung în dotarea forţelor aeriene, a declarat, luni dimineaţă, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul ungar al Apărării, chiar în ziua în care Ungaria trebuie să voteze cu privire la aderarea Suediei la NATO, scrie Hirado.
Anunțul șefului Apărării vine după întrevederea avută vineri la Budapesta de premierul maghiar Viktor Orban cu omologul suedez Ulf Kristersson, în cadrul căreia s-a ajuns la înțelegerea ca Suedia să livreze Ungariei încă patru avioane de vânătoare, model JAS-39 Gripen.
În plus, premierul Orban ”a subliniat că s-a ajuns la un acord potrivit căruia Saab şi Institutul de Cercetare pentru Inovare în Domeniul Apărării vor deschide un centru de excelenţă centrat pe inteligenţa artificială”.
Pe de altă parte, Viktor Orban ”a negat că acordul de apărare semnat între Ungaria şi Suedia a avut un rol decisiv în acest sens. „Acesta nu este un acord de afaceri, un business deal de tipul apartenenţă NATO contra aeronave Gripen”, a subliniat Orbán. Cooperarea dintre Suedia şi Ungaria în domeniul apărării are o istorie mult mai lungă decât intenţia Suediei de a adera la NATO, a arătat premierul”, a scris sursa citată într=un alt articol.
Ministrul Kristóf Szalay-Bobrovniczky a mai spus că a devenit evident încă din anul 2001 că avioanele Gripen vor fi garanţia securităţii spaţiului aerian ungar. Acesta a precizat că aparatul de zbor Gripen este un avion de luptă de înaltă calitate, cu multe funcţii, uşor operabil, cu costuri reduse în categoria sa, din care, până în prezent, Ungaria a achiziţionat deja 14, iar acum au fost contractate încă patru.
Ungaria va deveni proprietara celor 18 avioane suedeze Gripen în 2026Ministrul a mai adăugat că cele patru avioane noi, care vor sosi în anii 2025 şi 2026, au fost „inserate”, vineri, în contract, iar contractul de operare a flotei a fost, de asemenea, semnat pentru 10 ani în avans. În plus, în anul 2026, avioanele cumpărate prin leasing vor deveni proprietatea statului ungar.
Ministrul maghiar a subliniat că avionul Gripen poate fi folosit ca avion de luptă de interceptare, capabil să execute misiuni de atac la sol şi de recunoaştere.
De asemenea, acesta a amintit că Ungaria îndeplineşte şi sarcini de asigurare a spaţiului aerian pentru alte ţări din NATO şi din Ţările Grupului de la Visegrád (V4), astfel că, pe lângă statele baltice, avioanele Gripen ungare sunt implicate şi în apărarea aeriană a Sloveniei şi Slovaciei.
Ungaria reprezenta ultimul obstacol pentru aderarea Suediei la NATO, Budapesta preferând să urmărească interesele aliaților său ruși printr-un veto exprimat anul trecut în privința acceptării statului nordic în Alianța Nord-Atlantică.
În urma întâlnirii dintre premierii celor două state și acordurilor militare semnate, Ungaria și-a schimbat poziția, iar votul din Parlamentul maghiar a devenit o simplă formalitate.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 26-02-2024 16:17