Cod roșu menținut în regiunea Emilia-Romagna. Ploile au revenit în nord-estul Italiei
Zone extinse se află în continuare sub ape, iar riscul de alunecări de teren este deosebit de ridicat, în special în regiunile din Munţii Apenini, transmite agenţia ANSA, conform Agerpres.
Noile precipitaţii riscă să conducă la creşterea nivelului râurilor din Emilia-Romagna, care s-au putea revărsa din nou.
Peste 27.000 de persoane au fost evacuate din casele lor doar în provincia Ravenna, unde situaţia este deosebit de gravă, în unele zone apa potabilă şi alimentele fiind insuficiente.
Premierul Giorgia Meloni ar putea reveni în ţara sa mai devreme de la summitul G7 din Japonia în contextul situaţiei de urgenţă.
Fenomenele meteorologice extreme din această săptămână din Italia vin la scurt timp după ce provincia Emilia Romagna a fost lovită de furtuni care au provocat două decese, la începutul lunii.
Conform oamenilor de ştiinţă, evenimentele meteorologice extreme, precum valurile de căldură, furtunile puternice, inundaţiile şi secetele, devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice cauzate de emisiile umane de gaze cu efect de seră. „Există o conexiune între ceea ce se întâmplă în acest moment în Emilia-Romagna şi consecinţele schimbărilor climatice”, a declarat Mauro Rossi, cercetător la Institutul pentru Protecţia Geo-Hidrologică al Consiliului Naţional al Cercetării (CNR-IRPI).
Bilanţul confirmat al deceselor în urma inundaţiilor catastrofale din nordul Italiei a urcat la 14, vineri, când în regiunea Emilia-Romagna erau în curs de desfăşurare operaţiuni extinse de evacuare.