Clopote cu însemne naziste, găsite în Germania. Biserica nu vrea să renunțe la ele
Galerie foto
În 2018, autoritățile bisericești locale au decis păstrarea lor drept “memorial împotriva violenței și a nedreptăților”, însă mai mulți protestatari anonimi au scos inscripțiile și mesajele pro-Hitler, motivând că odată cu “curățenia de primăvară au îndepărtat mizeria național-socialistă", scrie BBC.
Gilbert Kallenborn, rezident al landului Saarland la granița cu Franța, a atras atenția publicului la acel moment în cazul bisericilor cu clopote cu însemne naziste.
Bărbatul a declarat că le-a scris procurorilor din regiunea Thüringen, semnalând cazul celor 5 biserici evanghelice ale căror clopote aveau inscripțiile cu pricina, menționând că s-a încălcat codul penal, care interzice conservarea și folosirea însemnelor naziste.
Kallenborn a mai adăugat că plângerile sale adresate consiliului Bisericii “au rămas fără răspuns”. În cele din urmă, Consiliul regional al Bisericii Evanghelice a anunțat organizarea unei întâlniri cu șeful comunității evreiești Reinhard Schramm.
Comunitatea evreiască din Thüringen a cerut deja eliminarea clopotelor, conform publicației locale Thüringer Allgemeine Zeitung, însă Biserica declară că o decizie în acest sens va dura ceva.
Autoritățile centrale au anunțat deja că vor oferi fonduri pentru înlocuirea clopotelor problematice cu unele noi.
Biserica Evanghelică din Germania Centrală a anunțat că nu va dezvălui locația bisericilor cu clopotele cu mesaje pro-naziste din cauza temerilor de a nu încuraja "turismul de extremă dreapta".
În prezent, este de competența parohiilor în cauză să se ocupe de această problemă.
Cancelaria de Stat - biroul șef al ministerului de la Thüringen - a spus mai devreme că nu a văzut nici o infracțiune penală efectivă în folosirea clopotelor și le va lăsat pe cele cinci parohii în cauză "să ia o decizie cu privire la modul în care doresc să se ocupe în mod responsabil de această parte a istoriei lor ", raportează MDR.
Și conducerea națională a Bisericii a confirmat anul trecut că este de datoria consiliului parohial să decidă ce să facă cu clopotele.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii, Friedemann Kahl, insistă asupra faptului că clopotele în cauză nu sunt "accesibile publicului". "Suntem încrezători că vom găsi o soluție bună", a declarat el agenției germane catolice KNA, potrivit unor comunicate de presă.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!