Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Clădirea a luat foc „în câteva minute", „de parcă era făcută din paie". Primele declarații după tragedia din Valencia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost ore de infern în Valencia, unde un complex rezidențial administrat de o româncă a luat foc. Cel puțin 4 oameni au murit și 15 au fost răniți.

Alte 15 persoane sunt în continuare date dispărute. Bilanțul este provizoriu. Clădirea încă dogorește și din această cauză pompierii nu pot pătrunde în interior.

Clădirea de 14 etaje a început să ardă ca o torță cu puțin înainte de lăsarea serii. Flăcările au izbucnit la etajul 7.

În mai puțin de o oră, focul s-a propagat de la un balcon la altul, apoi a ajuns și la clădrea vecină, de 10 etaje. Niciun apartament nu a fost cruțat.

Zeci de pompieri au fost trimiși pentru a opri dezastrul. În ajutor, le-au venit paramedicii.

Adriana, care administrează imobilul, a povestit îngrozită prin ce a trecut.

„I-am sunat și pe pompieri, dar mi-au spus că fuseseră deja anunțați și sunt pe drum. Situația a degenerat rapid. Tu la ce etaj locuiești? La etajul 12. Și v-au evacuat imediat? Nu știu exact. Eu i-am spus fiicei și soacrei mele să iasă imediat, dar în interiorul clădirii au mai rămas mai mulți oameni.”

Pe unii dintre ei, pompierii au reușit să-i scoată teferi.

Mai multe persoane, inclusiv pompieri, au ajuns la spital.

Flăcările s-au răspândit cu o viteză amețitoare printre plăcile de aluminiu ale fațadei, acoperite cu poliuretan, un material extrem de inflamabil, care, din această cauză, nu mai este utilizat pe scară largă în construcții.

În plus, Agenția meteorologică din Spania a declarat că, în acel moment, vântul bătea cu peste 60 de km/h, ceea ce a contribuit la propagarea incendiului.

„Vântul și-a schimbat direcția dinspre vest, moment în care flăcările au cuprins întreaga fațadă. Geamurile au început să se spargă și flăcările cuprindeau balcon după balcon. În trei sferturi de oră, clădirea a fost complet înghițită de flăcări, a spus un martor.

Pompierii continuă să încerce să răcească structura clădirii

Pompierii spanioli continuă vineri să încerce să răcească structura clădirii.

Autorităţile din Valencia au oferit date despre ceea ce s-a întâmplat în incendiul produs în cursul nopţii, în cartierul Campanar, în care 15 persoane au fost rănite, dintre care doar şase rămân internate - cinci dintre ei pompieri - fără ca viaţa vreuneia dintre ele să fie pusă în pericol. Patru au murit însă, iar 14 sunt dispărute.

Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, se va deplasa la Valencia vineri pentru a se informa despre detaliile incendiului şi pentru a afla despre măsurile luate la faţa locului.

"Putem confirma că sunt patru morţi", a declarat pentru presă, în noaptea de joi spre vineri, Jorge Suarez Torres, director adjunct al serviciilor de urgenţă din regiunea Valencia, potrivit AFP.

Potrivit presei spaniole, localizarea cadavrelor a fost posibilă cu ajutorul dronelor. Cei patru decedaţi nu au fost identificaţi.

Prefectul regiunii Valencia, Pilar Bernabé, a declarat vineri dimineaţa că 14 locatari ai imobilului cu 138 de apartamente nu au fost localizaţi.

Primăriţa Valenciei, María José Catalá, a vorbit despre nouă până la 15 dispăruţi, pe baza informaţiilor obţinute de la poliţia locală şi de la locatarii imobilului, în timp ce o sursă din cadrul primăriei declarase în cursul nopţii pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că 19 persoane lipseau la apel.

În imaginile transmise de la faţa locului de televiziuni, faţada clădirii cu 14 etaje apare în flăcări, cu bucăţi din ea căzând pe asfalt în timp ce din interiorul clădirii se aud mici explozii. Mai mulţi martori au declarat că incendiul, intensificat de rafale puternice de vânt, s-a extins la întreaga clădire în doar o jumătate de oră.

Clădirea a luat foc "în câteva minute", "de parcă era făcută din paie", a declarat la televiziunea publică Luis Ibarez, un locuitor al cartierului. "Nu-mi credeam ochilor. Vântul sufla deja cu putere şi focul se propaga cu o viteză impresionantă", a adăugat el.

Vorbind la televiziunea regională A Punt, Esther Puchades, numărul doi al asociaţiei regionale a inginerilor industriali (COGITI), a criticat prezenţa pe faţadă a unui strat de poliuretan, care este foarte inflamabil.

În total, la clădirea din Valencia au fost trimise 22 de echipe de pompieri pentru a încerca să stingă flăcările, au declarat salvatorii pe reţeaua X. La locul dezastrului au fost trimise şi opt unităţi medicale, fiind instalat şi un spital de campanie.

Tot pe X, premierul Sanchez s-a declarat "consternat în faţa teribilului incendiu" şi a anunţat că a oferit autorităţilor locale "întregul ajutor necesar" din partea statului central şi s-a declarat "solidar cu toate persoanele afectate".

Construit în 2008, complexul rezidențial are 138 de apartamente și aproape 450 de locatari. De la Madrid, ministerul spaniol al Apărării a trimis echipe speciale pentru a veni în ajutorul celor din Valencia.

Totodată, o școală din oraș a fost transformată într-un centru de ajutor, unde oamenii au început să aducă haine și pături pentru cei afectați de incendiu. Cauza este încă investigată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult