Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine sunt cei trei turiști spațiali ai companiei Virgin Galactic. Un britanic a plătit 250.000 de dolari pentru o oră de zbor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei pământeni au trăit experiența vieții lor. Au fost primii „turiști spațiali” ai companiei Virgin Galactic. Avionul rachetă i-a dus până la 85 de kilometri altitudine, la limita atmosferei terestre.

Norocoșii sunt un britanic de 80 de ani, care a plătit 250.000 de dolari pentru o oră de zbor, și două femei - mamă și fiică. Acestea au câștigat biletele la o competiție.

Mult-așteptata lansare a avut loc de la o bază din New Mexico. La bord s-au aflat 6 persoane - doi piloți, un specialist care face parte din personalul Virgin Galactic, și cei 3 turiști spațiali. Sirisha Bandla, vicepreședintele Virgin Galactic pentru operațiuni de cercetare și afaceri guvernamentale: „La bord îl avem pe Jon Goodwin, fost canotor olimpic și unul dintre primii deținători de bilete pentru zborurile Virgin Galactic. A așteptat 18 ani pentru această experiență. Lui Jon i se alătură Keisha Shahaf și Anastasia Mayers, un duo mamă-fiică din Caraibe, care și-au câștigat locurile în urma unei trageri la sorți." Odată ajuns la o altitudine de 15 kilometri, avionul rachetă s-a desprins de aeronava-mamă, apoi și-a continuat zborul pe cont propriu spre spaţiul suborbital. A reușit să se ridice până la 85 de kilometri deasupra Terrei, o altitudine de 7 ori mai mare decât cea la care zboară, în general, avioanele de linie. A urmat momentul culminant al acestei aventuri, acela în care cei de la bord au experimentat câteva minute de imponderabilitate, după ce s-au desprins din centurile de siguranță. După aceste momente, au revenit cu bine pe Pământ. Fostul canotor britanic, în vârstă de 80 de ani, a descris experiența ca fiind cea mai interesantă zi din viața sa. Deși a fost diagnosticat cu boala Parkinson în urmă cu câțiva ani, a primit undă verde pentru zbor. Jon Goodwin, turist spațial: „Sper că le voi insufla și altor oameni din întreaga lume, precum și persoanelor care suferă de Parkinson, că o anumită boală nu te împiedică să faci lucruri care ies din normal." Alte 800 de persoane așteaptă la rând, pentru că și-au cumpărat deja un loc în avionul-rachetă. Din 2026, compania miliardarului Richard Branson vrea să lanseze astfel de zboruri o dată pe săptămână.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult