Cine s-a oferit să le ia locul după gratii marinarilor ucraineni capturaţi de Rusia
Galerie foto
Şeful Forţelor navale ucrainene, Ihor Voroncenko, s-a oferit la schimb cu cei 24 de marinari capturaţi de Rusia şi deţinuţi în prezent într-o închisoare din Moscova, unde se află în arest preventiv în vederea judecării lor pentru o presupusă încălcare a frontierei maritime ruse, afirmând că este gata să facă închisoare în Federaţia Rusă dacă preşedintele Vladimir Putin îi va pune în libertate pe conaţionalii săi, informează joi agenţiile de presă Unian şi dpa.
'Mi se frânge inima văzându-mi soldaţii încarceraţi ilegal în Rusia', a afirmat amiralul Voroncenko într-un interviu apărut în ediţia de joi a publicaţiei germane Bild.
Spre deosebire de preşedintele Petro Poroşenko, comandantul şef al marinei ucrainene nu crede că navele militare ale NATO ar putea ajuta Ucraina în Marea Azov, notează Unian.
'Există acordul din 2003, în conformitate cu care orice navă militară are nevoie atât de permisiunea Ucrainei, cât şi a Rusiei pentru a ajunge în Marea Azov. Astfel, chiar dacă Ucraina ar dori, Rusia nu ar permite', a subliniat Voroncenko, potrivit agenţiei de presă menţionate.
La rândul său, el a lansat un apel către NATO să-şi sporească prezenţa militară în Marea Neagră.
La 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher - au fost interceptate cu forţa şi sechestrate de către gărzile de coastă ucrainene, iar echipajele lor - în total 24 de persoane, între care doi ofiţeri de contrainformaţii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) - au fost capturaţi. Incidentul s-a produs când navele ucrainene încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov. O navă de patrulare rusă a lovit remorcherul, iar gărzile de coastă au deschis apoi focul asupra navelor ucrainene, rănind trei marinari.
De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, Rusia consideră strâmtoarea Kerci ca făcând parte din teritoriul său.
Toţi cei 24 de marinari ucraineni au fost puşi sub acuzare şi plasaţi în arest preventiv pentru două luni, riscând până la şase ani de închisoare pentru presupusa încălcare a frontierei ruse.
Mamele acestora au anunţat că ar dori s-o contacteze direct pe cancelarul Angela Merkel pentru a-i cere sprijinul în vederea eliberării lor. 'Cancelarul german este foarte apreciat în Ucraina şi noi ştim că (Angela Merkel) are influenţă asupra lui Putin', a declarat una dintre mame pentru Bild, potrivit dpa.
'Sperăm că ea va acţiona în sprijinul fiilor noştri şi că li se va permite în cele din urmă să se întoarcă acasă. De aceea intenţionăm să-i adresăm o scrisoare', a mai spus interlocutoarea ziarului german.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia , Ucraina , marea neagra , vladimir putin , armata , eliberare , g7 , Pentagon , azov , marinari , apel , acuzatii , flota , nava de razboi
Dată publicare: 06-12-2018 11:34