Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine plătește pentru incidentul stânjenitor comis de militarii români în Polonia. Cu ce au lovit infrastructura civilă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incident stânjenitor pentru militarii români dislocați în Polonia într-o misiune multi-anuală de apărare a flancului nord estic al Alianței Nord Atlantice.

Două proiectile trase pe timp de noapte cu sistemele de apărare antiaeriană au ricoșat într-o zonă populată din apropierea poligonului și au provocat pagube. Acest episod nedorit este investigat acum de Poliția Militară poloneză.

Incidentul raportat de Comandamentul Grupului de Luptă NATO din Polonia a avut loc aseara, în jurul orei 22. Potrivit presei poloneze, un proiectil de calibru 35 milimetri, tras de români cu sistemele antiaeriene Ghepard, ar fi ricoșat într-un bloc de apartamente aflat în vecinătatea poligonului. Biroul de Presă al Armatei Române vorbește însă despre două astfel de proiectile.

În timpul unor exerciții aliate la care au participat soldați români, o clădire situată în apropierea poligonului de tragere a fost avariată de ricoșeuri. Un proiectil al unei subunități românești din cadrul Grupului de Luptă al Batalionului NATO a lovit un bloc de locuințe.

Pagubele vor fi acoperite din fonduri publice

Din fericire, precizează sursele militare poloneze, nu a fost nimeni rănit însă au fost înregistrate mici pagube materiale. Potrivit unor surse din Armata Română, ar fi vorba despre un geam spart.

Citește și
sistemele Gepard
Artileriștii români au tras din greșeală două obuze asupra unui sat din Polonia, în timpul unui exercițiu militar

Gen. Constatin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN: „Comanda detașamentului va pune la dispoziția Poliției Militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele și informațiile necesare clarificării circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment”.

Detașamentul românesc de Apărare Antiaeriană se află la a 15-a rotație în Polonia și are misiunea de a asigura Prezența Înaintată Consolidată pe flancul Nord-Estic al Alianței în cadrul Grupului de Luptă NATO, similar celui de la Cincu. Potrivit MApN, rotația durează șase luni, timp în care aproximativ 100 de artileriști antiaerieni români participă la exerciții și activități de instruire alături de militari americani, britanici, croați și polonezi.

Potrivit cutumelor Alianței Nord Atlantice, după acest incident de tragere, primul în care sunt implicați militarii români, pagubele minore suferite de civilii polonezi vor acoperite din fonduri publice. Armata poloneză a anunțat deja printr-un purtător de cuvânt ca va plăti stricăciunile provocate de proiectilele ricoșate. Iar în final ele vor fi compensate de Armata Română.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult