Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului. A fost mâna dreaptă a lui Netanyahu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Potrivit BBC News, Bennett își dorea de mult timp să fie prim-ministru, dar noul său rol este și mai remarcabil, având în vedere că partidul său naționalist de dreapta, Yamina, a câștigat doar o mână de locuri la ultimele alegeri parlamentare.
În ciuda faptului că partidul său a ajuns pe locul al cincilea, cu șapte deputați, Bennett a fost propulsat în poziția de premier.
I s-a oferit funcția de șef al Guvernului din Israel, parțial, pe o perioadă de 2 ani și jumătate, atât de către Netanyahu, care a fost la putere din 2009, cât și de liderul opoziției centriste Yair Lapid. În cele din urmă, Bennett i s-a alăturat lui Lapid, în ciuda diferențelor ideologice dintre ei.
Bennett, noul premier din Israel, a fost mâna dreaptă a lui Netanyahu
Naftali Bennett, în vârstă de 49 de ani, a fost cândva considerat un protejat al lui Netanyahu, al cărui șef de cabinet a fost din 2006 până în 2008. Apoi a părăsit partidul Likud al lui Netanyahu și s-a alăturat partidului național religios evreiesc, intrând în Parlament după ce l-a condus cu succes în alegerile din 2013.
Bennett a continuat să servească ca ministru în fiecare guvern de coaliție până în 2019, când noua sa alianță, Noua Dreaptă, nu a reușit să câștige niciun loc la alegerile din acel an.
Doar 11 luni mai târziu, Bennett a inversat pierderea, revenind în Parlament ca șef al alianței politice Yamina („dreapta”, în ebraică).
De multe ori etichetat ca ultra-naționalist (el s-a descris ca fiind „mai de dreapta” decât Netanyahu), Naftali Bennett susține Israel ca stat național evreu, precum și în revendicările istorice și religioase evreiești asupra Cisiordaniei, Ierusalimului de Est și înălțimile Golanului sirian - teritoriu ocupat de Israel de după războiul din Orientul Mijlociu din 1967.
El a susținut mult timp dreptul la așezarea evreiască în Cisiordania (a fost și șeful Consiliului Yesha, grupul reprezentativ politic pentru coloniștii evrei), deși la un moment dat a declarat că Israelul nu are pretenții asupra Fâșiei Gaza (din care Israel a retras trupele și coloniști în 2005). Peste 600.000 de evrei trăiesc în aproximativ 140 de așezări din Cisiordania și Ierusalimul de Est, considerate ilegale de aproape întreaga comunitate internațională, deși Israel contestă acest lucru.
Soarta așezărilor este una dintre cele mai controversate probleme dintre Israel și palestinieni, care caută înlăturarea lor și înființarea unui stat independent în Cisiordania și Gaza, cu Ierusalimul de Est drept capitală.
Bennett, noul premier din Israel, apare frecvent în media
Vorbește fluent limba engleză și este un cunoscător al mass-media. Bennett apare frecvent pe posturile TV străine, apărând acțiunile Israelului. Într-o dezbatere națională de televiziune, el a admonestat un membru al Parlamentului, un arab israelian, pentru că a spus că evreii nu au dreptul să se stabilească în Cisiordania, spunându-i: ”Când tu încă te balansai prin copaci, noi aveam aici un stat evreu".
Bennett respinge noțiunea de a crea un stat palestinian alături de Israel - așa-numita soluție a două state - în conflictul israeliano-palestinian (o problemă pe care a comparat-o cu un ”șrapnel în fese”), susținută de o mare parte din comunitatea internațională, inclusiv de președintele SUA Joe Biden.
"Atâta timp cât voi avea putere și control, nu voi preda un centimetru de pământ din Israel. Punct", a spus el într-un interviu din februarie 2021. Mai degrabă, Bennett susține consolidarea controlului Israelului asupra West Bank - teritoriu la care se referă prin numele său ebraic biblic - prin anexarea majorității acestuia.
El s-a opus unui armistițiu cu liderii Hamas din Gaza, care a pus capăt unor lupte în 2018, și a acuzat această grupare că a ucis efectiv zeci de civili proprii, în atacurile aeriene israeliene efectuate ca răspuns la atacul cu rachete din Gaza în ostilitățile din mai 2021.