Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine este Muhammad Yunus, laureatul Nobel care a preluat puterea în Bangladesh. Pentru ce a luat premiu, susținut de studenți

Muhammad Yunus, „bancherul săracilor” și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va conduce un guvern interimar în Bangladesh, la o zi după ce prim-ministrul Sheikh Hasina a fugit din țară.

Liderul principalei mişcări din spatele protestelor din Bangladesh a declarat marţi, într-un comunicat, că studenţii protestatari ar dori ca guvernul interimar să fie condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Am decis că se va forma guvernul interimar" cu, în calitate de "consilier principal", adică şef al acestuia,"laureatul Premiului Nobel, dr. Muhammad Yunus, care se bucură de renume internaţional şi este recunoscut pe scară largă", a spus într-un clip video Nahid Islam, liderul principal al colectivului "Students Against Discrimination (SAD)" / Studenţi împotriva discriminării. Şeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, a anunţat luni, în cadrul unui discurs adresat naţiunii, difuzat de televiziunea de stat, demisia premierului Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, venită la putere în 2009. El a anunţat, de asemenea, formarea unui guvern interimar de către armată. Generalul Waker-Uz-Zaman are programat să se întâlnească mai târziu în cursul zilei de marţi cu liderii studenţilor care au participat la mişcarea de protest. Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut pentru că a scos din sărăcie milioane de persoane prin intermediul băncii sale de microfinanţare, un proiect de pionierat. "Avem încredere în doctorul Yunus", a declarat pe Facebook un alt lider al colectivului studenţilor SAD, Asif Mahmud. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace se află în prezent în Europa. Unul dintre consilierii săi apropiaţi a declarat luni seară că Yunus nu a primit nicio ofertă din partea armatei pentru a conduce guvernul interimar. Prim-ministrul Bangladeshului a fugit luni cu elicopterul, după 15 ani la putere şi o lună de demonstraţii soldate cu morţi şi răniţi. Fiica cea mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, fondatorul statului Bangladesh, Sheikh Hasina a revenit la putere în 2009 după un prim mandat în fruntea guvernului în perioada 1996 - 2001. În total, 366 de persoane şi-au pierdut viaţa în ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine de la începutul demonstraţiilor, în luna iulie, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date furnizate de poliţiei, surse oficiale şi spitale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult