Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine a câștigat dezbaterea dintre Joe Biden și Donald Trump? Ce spun analiștii și cum arată sondajele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dezbaterea s-a încheiat, aşa cum a început, fără vreo strângere de mână. Potrivit unui expert citat de BBC, dezbaterea nu a părut să meargă incredibil de bine pentru niciunul dintre candidaţi.

Piaţa de predicţii online PredictIt pentru alegerile prezidenţiale generale din 2024 arată că şansele lui Biden au scăzut la 39% de la 45% cu o zi înainte, în timp ce şansele lui Trump au crescut la 61% de la 55%.

Vezi înregistrarea integrală a dezbaterii:

Corwin Smidt, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Stat din Michigan, spune că Biden a arătat "o mulţime de puncte slabe" şi nu prea multe puncte forte.

Pentru început, spune el, elementele vizuale, vocea şi ritmul răspunsurilor lui Biden au făcut ca argumentele sale să fie greu de urmărit.

"Au existat mai multe răspunsuri şi puncte de vedere faptice furnizate de preşedintele Biden, dar acestea sunt uitate rapid sau minimalizate de modul de livrare", spune Smidt, adăugând că unele dintre atacurile lui Biden asupra caracterului lui Trump sunt totuşi persistente.

Pe de altă parte, nici performanţa lui Trump nu a arătat prea multe puncte forte, dar a arătat, ce-i drept, mai puţine puncte slabe, spune profesorul.

"Răspunsurile sale nu au fost puternice ca răspuns la întrebările puse, dar ele ating preocupări şi probleme de care le pasă alegătorilor săi", arată Smidt. "Susţinătorii săi îl vor vedea ca pe acelaşi candidat care a fost şi acum 4 ani", menţionează el.

Formatul acestei dezbateri a funcţionat mult mai bine pentru publicul american. Cei doi candidaţi nu au putut vorbi unul peste celălalt şi au putut fi auziţi clar. Dar moderatorii nu au depus niciun efort pentru a verifica multe lucruri care nu erau adevărate.

Şi a fost o noapte proastă pentru Joe Biden. Multe dintre răspunsurile sale nu au fost coerente, părea bătrân, iar gura sa deschisă atunci când nu vorbea a atras o mulţime de observaţii neplăcute. Biden a avut totuşi o a doua jumătate de dezbatere mai bună şi a găsit ceva energie, dar a fost prea târziu. Donald Trump a "câştigat" această dezbatere, consideră BBC. Dar îl va ajuta aceasta să câştige alegerile? se întreabă postul britanic de televiziune.

Sondaj CNN: Majoritatea celor care au urmărit dezbaterea spun că Trump a câştigat în faţa lui Biden

Alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea de joi dintre preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump spun, în proporţie de 67% la 33%, că Trump a avut o performanţă mai bună, iar unii democraţi sunt atât de disperaţi de prestaţia slabă a preşedintelui, încât se întreabă în privat dacă el ar trebui să mai rămână candidatul partidului la Casa Albă, relatează CNN.

O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce ţara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru. Aceste cifre sunt practic neschimbate faţă de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre aceşti alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.

Niciunul dintre candidaţi nu are un scor foarte bun la acest indicator, dar în timp ce doar 36% dintre cei care au urmărit dezbaterea spun acum că au multă încredere în capacitatea lui Trump de a conduce ţara, doar 14% spun acelaşi lucru despre Biden.

Sondajul CNN a fost realizat prin SMS pe un eşantion de 565 de alegători americani înregistraţi care au declarat că au urmărit dezbaterea de joi, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea. Respondenţii au fost recrutaţi să participe înainte de dezbatere şi au fost selectaţi prin intermediul unui sondaj realizat pe membrii SSRS Opinion Panel, un panel reprezentativ la nivel naţional recrutat prin tehnici de eşantionare bazate pe probabilitate.

Rezultatele pentru întregul eşantion de spectatori ai dezbaterii au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 5,5 puncte procentuale, menţionează CNN.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult