Cinci zile de haos în SUA. Un polițist și doi civili au murit în conflictele violente
Your browser doesn't support HTML5 video.
Președintele Donald Trump vorbește despre mobilizarea armatei. Moartea lui George Floyd, un cetățean de culoare imobilizat brutal de polițiștii din Minneapolis, este scânteia care a aprins spiritele.
De pe o coastă a Americii pe alta, din Chicago până în Los Angeles, mulțimi furioase mărşăluiesc, cerând inculparea tuturor poliţiştilor care au luat parte la arestarea lui George Floyd. Parcă nimeni nu-şi mai aminteşte că până zilele trecute, pandemia îi ţinea pe oameni la distanţa unii de alţii.
Printre protestatari, s-au strecurat și grupări violente. Scandalagii vandalizează magazine ori incendiază maşini. Cele mai grave acte huliganice au avut loc în New York, atât în Brooklyn, cât şi în Manhattan, unde tensiunile dintre protestatari şi forţele de ordine au escaladat noaptea trecută.
A fost a doua seară la rând, cu sute de oameni furioşi în fața Casei Albe. Din nou, protestatarii s-au contrat cu polițiștii și agenții Serviciilor Secrete. În Florida, un șofer a intrat cu mașina într-un grup de manifestanți. O adolescentă a fost rănită uşor, iar bărbatul a fost arestat. Pentru a-i împrăştia mulțimea, poliţiştii fac de multe ori uz de forţa excesivă. Chiar în New York, un echipaj a forțat o barieră a protestatarilor.
În Minneapolis, oraşul în care au început protestele, guvernatorul a mobilizat întregul efectiv al Gărzii Naţionale din statul Minnesota - aproape 2.000 de militari.
Iar Donald Trump amenință cu armata: „Armata noastră poate să ajungă acolo foarte rapid. Trebuie să fie duri, trebuie să fie puternici, trebuie să fie respectaţi.”
Preşedintele a încercat, totuşi, să empatizeze și cu tabăra celor tulburați de uciderea lui Floyd.
„Moartea lui George Floyd pe străzile din Minneapolis a fost o mare tragedie, care i-a copleşit pe toţi americani cu oroare, furie şi jale! Dar ce vedem acum pe străzile oraşelor noastre nu are nimic de-a face cu dreptatea şi pacea. Memoria lui George Floyd este dezonorata de jefuitori şi anarhişti. Nu putem şi nu trebuie să permitem unui grup restrâns de infractori şi vandali să ne distrugă oraşele. Nu voi permite acestor hoarde de vandali să câştige!”, a spus președintele american.
Jurnalişti agresaţi în timpul manifestaţiilor
Jurnalişti care acopereau mediatic manifestaţiile din mai multe oraşe au fost agresaţi, arestaţi sau chiar vizaţi de tiruri, atât de poliţişti, cât şi de manifestanţi, potrivit AFP.
Scena cea mai mediatizată rămâne cea a reţinerii reporterului CNN, Omar Jimenez, încătuşat de poliţişti în timpul transmisiei în direct la Minneapolis vineri dimineaţă, eliberat după o oră.
Dar mai multe incidente au avut loc în ţară, în special la Louisville, în Kentucky, unde un poliţist antirevoltă a tras cartuşe cu gaze lacrimogene asupra unei echipe a televiziunii locale care îl filma.
"Se trage asupra noastră!", a strigat pe post Kaitlin Rust, de la canalul local WAVE 3.
La Minneapolis, o jurnalistă freelancer, Linda Tirado, a primit un glonţ de cauciuc în faţă şi a spus că nu mai vede deloc cu un ochi.
"Autorităţile locale trebuie să ordone forţelor lor de poliţie să nu mai ia pe jurnalişti drept ţinte", a cerut sâmbătă seara Comitetul de protecţie a jurnaliştilor (CPJ).
Membri ai media au fost atacaţi de asemenea de manifestanţi, ca de pildă fotograful Ian Smith, care afirmă că a fost bătut la Pittsburgh înainte ca alţi manifestanţi să intervină.
La Atlanta, sediul canalului de informare CNN a fost atacat vineri de un grup de mai multe zeci de persoane, care au aruncat o grenadă explozivă în holul unde se aflau poliţişti.
Sâmbătă dimineaţa, un jurnalist de la canalul de informare Fox News, care se afla în faţa Casei Albe, a fost hărţuit de manifestanţi şi urmărit mai multe sute de metri înainte ca poliţia să-i disperseze pe agresori.
"Dacă voi sunteţi manifestanţi, faceţi ceea ce vi se pare corect, dar nu ne împiedicaţi să ne facem munca pentru public", a cerut sâmbătă Societatea jurnaliştilor profesionişti (SPJ).
Preşedintele american Donald Trump a retrimis pe Twitter un mesaj în care explică:"Ironie a sorţii, sediul CNN a fost atacat de manifestanţi pe care canalul i-a prezentat ca nobili şi drepţi. Oops!".
După alegerea sa, şeful statului atacă frecvent media pe care o acuză de deformarea adevărului, ba chiar că ar fabrica informaţii false în scopul de a-i dăuna lui. El le-a calificat cu regularitate "inamici ai poporului", cu menţiune specială pentru CNN, ţinta sa favorită.