Cinci ţări ale UE vor primi doze suplimentare de vaccinuri pentru accelerarea campaniilor de vaccinare
Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia vor obţine o parte dintre cele peste 10 milioane de vaccinuri pe care Uniunea Europeană le va primi anticipat de la Pfizer, pentru a putea compensa întârzierile survenite în campaniile lor de vaccinare, după ce au mizat pe vaccinul de la AstraZeneca care nu şi-a respectat termenele de livrare, relatează EFE.
Un număr de 19 state membre ale Uniunii Europene au convenit să cedeze acestor cinci ţări o fracţiune proporţională din ceea ce le-ar fi revenit din aceste 10 milioane de vaccinuri, în condiţiile în care Austria, Republica Cehă şi Slovenia nu au dorit să renunţe la o parte din cantitatea lor de vaccinuri, transmite Agerpres.
Spania ar fi trebuit să primească aproximativ un milion de doze dintre cele 10 milioane pe care Pfizer le-a furnizat anticipat UE, deoarece populaţia sa reprezintă în jur de 10% din populaţia europeană, însă a optat să cedeze o treime din acest milion pentru ca Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia să-şi accelereze campaniile de vaccinare, după ce AstraZeneca nu şi-a respectat termenele de livrare.
Prin urmare, aceste ţări vor primi, pe lângă ceea ce le revine proporţional cu numărul de locuitori din cele 10 milioane de vaccinuri primite de UE, alte 2,85 de milioane de doze, ce vor fi împărţite între cele cinci state.
Achiziţionarea în comun a vaccinurilor realizată de Comisia Europeană prevede ca fiecare ţară să aibă acces la vaccinuri în mod proporţional cu populaţia lor, însă unele state au avut posibilitatea de a opta pentru anumite vaccinuri, fără să ştie cum se va desfăşura livrarea lor.
Bulgaria, de exemplu, a optat pentru AstraZeneca şi nu pentru Pfizer-BioNTech, întrucât logistica era mai uşoară, dar s-a confruntat ulterior cu reducerile de stocuri şi amânările din prima etapă de livrare.
Preşedinţia portugheză a Consiliului European, care a elaborat propunerea de repartizare, a explicat într-un comunicat că este vorba de o soluţie „extraordinară", ce permite „exprimarea unui gest semnificativ de solidaritate prin distribuirea a aproape trei milioane de doze statelor membre care au cea mai mare nevoie de ele".
Austria, care a fost una dintre primele ţări care au pledat iniţial pentru această solidaritate, s-a delimitat ulterior de acest acord.