Ciclonul Boris a lovit în plin Europa Centrală cu ploi torențiale și chiar ninsori. Inundații masive în mai multe țări
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Slovacia și Slovenia, precipitațiile abundente au provocat inundații și alunecări de teren. Va ploua până mâine, așa că autoritățile din Austria, Polonia și Cehia se pregătesc pentru ce este mai rău. Pe culmile munților din Italia, Austria și Slovenia, stratul de zăpadă a depășit 30 de centimetri grosime, spre surprinderea turiștilor. În zonele joase din Slovenia, ploile torențiale au provocat inundații și alunecări de teren. La fel și în Slovacia.
Autoritățile din Bratislava au decretat, ieri, starea de urgență din cauza precipitațiilor și a vântului care a suflat la rafală cu 70 de km pe oră. Ciclonul Boris aduce ploi abundente și în Cehia și Polonia. Hidrologii se aşteaptă la cantităţi de apa record.
Prin acumulare s-ar putea ajunge la 400 de litri de apă pe metru pătrat. Autorităţile se tem că se vor confrunta cu inundaţii distrugătoare, ca în anul 1997. Jarosław Garbacz, -purtătorul de cuvânt al Departamentului Apelor Poloneze: "În teorie, ar trebui să putem gestiona asemenea val de inundații cu debite de 3.600, 3.800 de m3 pe secundă care a lovit Wroclaw în 1997. Orașul ar trebui să fie în siguranță.” În Cehia, zeci de voluntari au ridicat bariere metalice și baraje cu nisip. Localnic: "Îmi baricadez ușile și tot ce pot, în 1997 mi-a fost distrusă casa, iar în 2010 m-am trezit cu apă până la genunchi.” Zuzana Dumbrovská, TV Nova reporter: „Grădina Zoologică din Praga speră că, anul acesta, inundațiile nu vor atinge proporțiile celor din 2013, când apa a ajuns până la steagul albastru. Sau celor din 2002, când apa a ajuns la steagul galben.” Meteorologii avertizează că vântul o să bată și cu 90 de kilometri pe oră. Tomáš Hrdinka, hidrolog al institutului de cercetare T.G.M.: ”Ciclonul se îndreaptă către nord, nord-est, va staţiona o vreme în Estul Europei apoi se întoarce către vest. Această situaţie aduce de regulă ploi torențiale, de proporții catastrofice.” Autorităţile austriece se tem atât de tare de Ciclonul Boris încât cancelarul Karl Nehammer a cerut mobilizarea a 1000 de soldaţi în caz că Dunărea va inunda Viena.