China vrea să testeze Covid 20 de milioane de oameni din Beijing. Lumea se teme de lockdown
Pe fondul comparațiilor cu Shanghai - unde în martie au fost raportate peste 1.000 de cazuri, după care au fost impuse restricții pe scară largă asupra a 26 de milioane de oameni - mulți locuitori din Beijing s-au înghesuit în supermarketuri pentru a face provizii cu alimente și provizii, temându-se de un lockdown sever - notează Reuters.
Marți, autoritățile au început să închidă unele săli de sport, teatre și locuri turistice, chiar a doua zi după ce Beijingul a început să testeze locuitorii din cartierul său cel mai populat, Chaoyang. Până la sfârșitul zilei de luni, Beijingul a anunțat că va efectua teste în alte 10 districte, precum și într-o zonă de dezvoltare economică, până sâmbătă.
Capitala chineză a raportat 33 de cazuri noi transmise local pentru 25 aprilie, a anunțat marți autoritatea sanitară a orașului, dintre care 32 erau simptomatice și unul asimptomatic. Bilanțul este puțin mai mare decât cel anterior, de 19 infecții comunitare, raportate cu o zi mai devreme.
Decizia Beijingului de a testa cea mai mare parte a populației sale de 22 de milioane de zile - după detectarea unui număr mic de infecții -contrastează cu situația din Shanghai, care a așteptat aproximativ o lună de la începutul focarului, înainte de a trece la testarea în masă la nivelul întregului oraș, la începutul lunii aprilie.
Trei runde de testări PCR vor fi efectuate de marți până sâmbătă în mai multe districte.
În timp ce cel mai recent focar de COVID din Beijing este modest în raport cu standardele globale, un lockdown acolo, în stil Shanghai, ar tulbura și mai mult perspectivele economice ale Chinei.
Economia din Shanghai a încetinit în primul trimestru, afectată de căderile producției industriale și ale consumului local, din cauza epidemiei de COVID din oraș. Numai în martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 18,9%.
”În mod clar, Shanghai a predat o lecție, și anume, dacă mergi pe această linie de blocări totale, nu numai că este incredibil de scump, dar este și distructiv din punct de vedere economic”, afirmă Joerg Wuttke, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene.
Piețele asiatice au suferit luni cea mai proastă zi din ultima lună, din cauza temerilor că Beijingul este pe cale să intre într-o izolare Covid. Acțiunile chineze au scăzut la un minim din ultimii doi ani.