Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China vrea să construiască un sistem de sateliţi pentru explorarea spaţiului și să trimită astronauți pe Lună, până în 2030

China va începe să construiască sateliţi-releu care, până în 2030, vor acţiona ca o punte de comunicaţie între centrele de operaţiuni de la sol şi misiunile trimise spre Lună şi dincolo de ea, a anunţat miercuri presa de stat chineză, citată de Reuters.

Un program-pilot al viitoarei constelaţii de sateliţi va sprijini actualul program al Chinei de explorare lunară şi construirea Staţiei Internaţionale de Cercetări Lunare (ILRS), a raportat agenţia de presă Xinhua, citându-l pe Wu Yanhua, coordonatorul principal al proiectului chinez de explorare a spaţiului îndepărtat.

Pentru a începe construcţia acelei constelaţii - denumită Queqiao-2 ("Podul Coţofenelor-2", denumit după un pod alcătuit din coţofene în mitologia chineză - n.red.) - un satelit-releu, care va asigura comunicaţii între partea nevăzută a Lunii şi Terra, va fi lansat în 2024 pentru a sprijini misiunile lunare fără echipaj uman programate în acest deceniu.

Tot în 2024, China intenţionează să lanseze misiunea Chang'e-6 pentru a preleva eşantioane lunare de pe fundul unui vechi crater situat pe faţa nevăzută a Lunii, potrivit Agerpres.

Misiunea Chang'e-7 va fi lansată în jurul anului 2026 pentru a explora resursele de la polul sudic al Lunii, care ar putea susţine o bază umană locuibilă pe termen lung.

Va urma misiunea Chang'e-8, în 2028, când va fi construit modelul de bază al ILRS. Până acum, China s-a asigurat de participarea Rusiei şi a Venezuelei la proiectul acelei staţii internaţionale.

China doreşte să trimită şi astronauţi pe Lună până în 2030.

În următoarea fază, va fi construită structura de bază a constelaţiei de sateliţi în jurul anului 2040 pentru a sprijini comunicaţiile, navigaţia şi serviciile de teledetecţie pentru misiunile lunare cu echipaj uman şi pentru misiunile de explorare a unor planete precum Marte şi Venus, a dezvăluit Wu Yanhua.

În 2020, misiunea fără echipaj uman Chang'e-5, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, a adus pe Terra primele eşantioane culese de pe Lună de un dispozitiv chinezesc.

China a reuşit prima alunizare a unei sonde în 2013 şi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în anul 2030.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult