China şi Statele Unite sunt „în pragul unui nou Război Rece”. Avertismentul dur al Beijingului
Primii bolnavi cu noul coronavirus au fost semnalaţi la sfârşitul anului trecut în oraşul Wuhan din China. De atunci, virusul s-a răspândit în întreaga lume şi a făcut circa 340.000 de morţi.
Preşedintele american Donald Trump a acuzat cu regularitate în ultimele săptămâni autorităţile chineze că au întârziat să comunice date cruciale privind gravitatea virusului a cărui răspândire, în opinia sa, ar fi putut fi ţinută sub control.
„În afară de devastarea cauzată de noul coronavirus, în SUA se propagă un virus politic”, a spus în faţa presei şeful diplomaţiei chineze, fără a-l numi pe preşedintele american.
„Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca şi defăima China”, a declarat Wang.
Beijingul şi Washingtonul erau deja în dispută de doi ani, între cele două puteri existând un război comercial lansat de administraţia Trump pe bază de suprataxe reciproce care afectează comerţul internaţional.
Însă pandemia de noul coronavirus a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două state.
„Unele forţe politice americane iau ostatice relaţiile dintre China şi SUA şi împing ţările noastre în pragul unui nou Război Rece” în contextul crizei coronavirusului, a spus Wang Yi.
Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele cauzate de pandemie. În plus, SUA au făcut apel la o anchetă internaţională asupra originii virusului.
China este „pregătită” pentru o cooperare internaţională pentru a identifica sursa noului coronavirus, a afirmat Wang. Însă el a mai avertizat că o astfel de cooperare trebuie să fie lipsită de orice „ingerinţă politică”.
Luni, preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat în favoarea unei 'evaluări complete' a reacţiilor la nivel mondial la noul coronavirus odată ce pandemia va fi eliminată.