China semnalează o schimbare de poziție privind războiul din Ucraina și relațiile cu Rusia. Reacțiile lui Xi Jinping
Marți, președintele Xi Jinping le-a spus omologilor săi francez și german că Beijingul este gata să lucreze cu comunitatea internațională pentru a „preveni ca situația tensionată să escaladeze sau chiar să scape de sub control”. Este cea mai fermă reacție a lui Xi Jinping de când a început războiul, în urmă cu două săptămâni, scrie asia.nikkei.com.
Președintele chinez a îndemnat marţi la ”cea mai mare reţinere” în războiul din Ucraina şi şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” într-o convorbire la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.
Aceasta a fost cea mai puternică reacție a Beijingului de până acum față de escaladarea conflictului din Ucraina.
Xi Jinping a folosit și termenul „război” pentru prima dată, potrivit unei declarații în limba engleză, transmisă de Ministerul chinez al Afacerilor Externe. Până atunci, oficialii de la Beijing respectau formula Kremlinului pentru a descrie situația din Ucraina - „operaţiune militară specială”.
În timp ce Xi Jinping a continuat să evite angajarea Beijingului în rolul de mediator în acest conflict, cum a solicitat de Ucraina, el a lăudat eforturile Parisului și Berlinului de a încheia conflictul pe cale diplomatică, mai scrie sursa citată.
„Costurile apărării Kremlinului cresc pe măsură ce atrocitățile produse de Rusia cresc, iar sancțiunile vor afecta economia Chinei, care are nevoie de energie”, a declarat John Ciorciari, profesor de politici publice la Universitatea din Michigan, pentru Nikkei Asia.
China s-a remarcat ca una dintre puținele țări care nu au acuzat imediat Rusia pentru invadarea Ucrainei și a care s-au abţinut de la vot la rezoluția Consiliului de Securitate al ONU.
Luni, ministrul de externe Wang Yi a declarat că relaţiile cu Rusia sunt încă „solide”, în ciuda unei avalanşe de critici adresate Moscovei. Conferința de presă urmărită îndeaproape de Wang a avut loc la doar o lună după ce cele două țări au anunțat o nouă alianță „fără limite” împotriva Occidentului și a extinderii NATO.
„Mulți din sfera politică au considerat că s-a mers prea departe. Acum China are oportunitatea de a da înapoi și de a redresa situația”, a explicat expertul Thomas Zhang.
În timpul discuțiilor online de marți cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, Xi Jinping și-a exprimat îngrijorarea cu privire la repercusiunile globale ale unui război prelungit, în timp ce a atacat criticat Occidentul pentru că au impus sancțiuni ce vizează economia Rusiei.
„Sancțiunile vor afecta finanțele globale, energia, transportul și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare și vor atenua o economie globală care este deja devastată de pandemie. Și asta nu este în interesul nimănui”, a spus Xi Jinping.
China este printre principalii cumpărători de gaze și petrol din Rusia. Achizițiile de energie în primele 9 luni din 2021 au crescut cu 41%, față de perioada similară din 2020, la 36 de miliarde de dolari.
Sursa: asia.nikkei.com
Etichete: Rusia , razboi , China , xi jinping
Dată publicare: 10-03-2022 08:47