China respinge criticile OMS privind ancheta asupra originilor pandemiei de Covid-19
China, unde primele cazuri de coronavirus au fost detectate la Wuhan (centru) la sfârşitul anului 2019, trebuie "să coopereze mai bine" pentru a înţelege ce "s-a întâmplat cu adevărat", a declarat joi şeful OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.
Organizaţia internaţională cu sediul la Geneva se confruntă cu o presiune crescândă pentru organizarea unei noi anchete aprofundate asupra originilor pandemiei de COVID-19.
Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină asupra originilor pandemiei, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în întreaga lume.
În faţa presei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a menţionat lipsa "informaţiilor directe" despre coronavirus pe care Beijingul nu a dorit să le ofere echipei OMS, ceea ce, în opinia şefului organizaţiei internaţionale, reprezintă "o problemă".
Solicitat să ofere o reacţie, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a declarat vineri că "anumite informaţii referitoare la viaţa privată nu pot fi copiate şi scoase din ţară".
Cu toate acestea, experţii OMS au putut "să obţină o cantitate mare de date", iar China "le-a prezentat rând cu rând" ceea ce necesită "o atenţie specială", a mai spus Zhao.
Purtătorul de cuvânt chinez a respins, de asemenea, declaraţiile şefului OMS conform cărora "a existat o încercare prematură" de a respinge teoria unui accident de laborator.
Teoria ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit. Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.