Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China, răspuns tăios către SUA: Să nu intervină în relația noastră cu Rusia. Nu vom accepta niciodată presiuni din partea lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Prețul pentru apărarea Bahmutului devine din ce în ce mai greu de plătit”, spune un comandat al armatei ucrainene. În ciuda imaginii cumplite de pe front, Moscova își intensifică propaganda și vorbește de pretinse „operațiuni ucrainene sub steag fals”.

Este, de fapt, o strategie de a distrage atenția de la lipsa progreselor notabile de pe câmpul de luptă.

Este concluzia la care au ajuns experții Institutului american pentru Studiul Războiului.

Forțele rusești continuă să-și intensifice ofensiva în zona Bahmut, dar, potrivit armatei ucrainene, nu au făcut cuceriri semnificative. Totuși, comandații ucraineni se tem că prețul plătit pentru a menține controlul în acest orășel va fi tot mai mare. Imaginile de mai sus suprind momentul în care soldați și civili răniți sunt evacuați din Bahmut unde luptele nu încetează nicio secundă. Sunt transportați cu toții în cel mai apropiat adăpost, ca să primească îngrijiri.

Yulia Kirienko, corespondent 1+1: „Acesta este de fapt singurul loc din Bahmut unde mai poți întâlni localnicii. Au mai rămas doar câteva mii în zonă. Aici este un loc unde oamenii pot găti mâncare, voluntarii au adus cartofi și de aici își iau apă, pentru că e singurul loc din oraș în care mai au acces la apă curată”.

Citește și
Antony Blinken
Statele Unite avertizează China. Ce s-ar putea întâmpla dacă va furniza arme sau muniții Rusiei, în războiul cu Ucraina

Pare greu de crezut, dar oamenii care vin aici nu și-au pierdut speranța.

Între timp, luptele continuă și în alte zone.

China a tunat la adresa SUA

Miercuri, președintele chinez și omologul său din Belarus, aflat în vizită la Beijing, au emis o declarație comună în care au cerut încetarea focului în Ucraina și negocieri de pace. Vizita lui Aleksandr Lukașenko în China a întețit însă temerile că liderul de la Minsk ar acționa că un intermediar care va încerca să obțină ajutor militar pentru Moscova.

Brig. Gen. Patrick Ryder: „Dacă Beijingul ar furniza arme letale Rusiei, asta ar extinde în mod semnificativ conflictul”.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „China nu poate să avanseze propuneri de pace și, în același timp, să alimenteze războiul declanșat de Rusia. Am avertizat foarte clar China în legătură cu implicațiile și consecințele unei asemenea decizii. Statele Unite n-ar ezita, de exemplu, să sancționeze companii ori indivizi din China care încalcă sancțiunile ori sprijină în vreun fel efortul rusesc de război”.

Beijingul a ripostat tăios.

Mao Ning, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: „În ceea ce privește situația din Ucraina, China a promovat activ negocierile de pace și a făcut presiuni pentru o rezolvare politica a crizei. SUA n-au niciun drept să dicteze în privința relațiilor noastre cu Rusia! Nu vom accepta niciodată presiuni din partea americanilor”.

Analiștii occidentali consideră totuși puțin probabil ca Beijingul să ajute militar Rusia. O asemenea decizie "ar schimba complet jocul, și nu doar pentru războiul din Ucraina". Ar pune China într-o poziție de adversitate mult mai directă cu Statele Unite și NATO, și ar accelera decuplarea de Occident. Cu toate acestea, potrivit istoricului Ian Bremmer, China "ar putea folosi aceasta amenințare pentru a forța un acord de pace, pentru a obține concesii din partea Occidentului în alte domenii sau pentru a slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult