Război în Ucraina. China pare că a început să țină partea Rusiei. Franța este consternată și cere explicații oficiale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe de altă parte, China pare să-și fi schimbat perspectiva asupra conflictul ruso-ucrainean.
Prin vocea ambasadorului său la Paris, Beijingul a pus la îndoială suveranitatea ţărilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică până în 1991.
Ministerul francez de Externe îşi exprimă consternarea provocată de remarcile făcute de ambasadorul chinez la Paris, într-un interviu acordat postului TF1.
Lu Shaye - ambasadorul Chinei în Franţa: ”Ţările care au făcut parte din URSS nu au statut efectiv în dreptul internaţional, întrucât nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţari suverane”.
Iar legat anume de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014, diplomatul chinez a spus că apartenenta acestuia depinde de unghiul din care priveşti:
Lu Shaye - ambasadorul Chinei în Franţa: ”Există istoria. Crimeea a fost la început parte a Rusiei. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei, pe vremea Uniunii Sovietice”.
Ministerul Francez de Externe a cerut Beijingului "să clarifice dacă aceste declaraţii reflectă poziţia oficială a Chinei". Cu tot cu Crimeea, Ucraina a fost recunoscută drept nou stat membru al Naţiunilor Unite de către întreaga comunitate internaţională, inclusiv China, în 1991, la destrămarea URSS, subliniază Parisul.
În altă ordine de idei, Kievul nu conteneşte să atragă atenţia că are nevoie de mult mai mult sprijin militar pentru a-i împinge pe ruși în afara granițelor sale. Soldații din tranșeele din zona Bahmutului spun că rușii devin "mai îndrăzneți" pentru că știu că "ucrainenii au munițiile pe terminate". Cu ajutorul dronelor, militarii ucraineni monitorizează fiecare mișcare a ruşilor. Urmăresc fiecare drum, fiecare vehicul. Nu le scapă nimic.