Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul. Anunțul Beijingului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul, miercuri, după ce s-a întâlnit cu președintele taiwanez și cu alți oficiali, într-o vizită care a accentuat tensiunile cu China.
Pelosi și alți cinci membri ai Congresului s-au îndreptat către Coreea de Sud, următoarea destinație dintr-un turneu din Asia care include și Singapore, Malaezia și Japonia.
Beijingul a anunțat că va efectua exerciții militare cu muniție de război în apele teritoriale ale insulei, într-un semn clar de escaladare a situației din regiune, iar avioanele de luptă ale chinezilor au survolat strâmtoarea Taiwanului și au intrat în spațiul aerian al insulei. „Lumea are de ales, între autocrație și democrație. America sprijină democrația vibrantă taiwaneză”, a fost primul mesaj trimis de Pelosi.
Cum a fost întâmpinată Nancy PelosiNancy Pelosi a sosit pe aeroportul din Taipei după lăsarea întunericului și a fost întâmpinată cu manifestații de simpatie, dar și câteva proteste organizate de susținătorii Beijingului. Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA este al treilea demnitar în ierahia puterii de la Washington, iar vizita ei este prima, după 25 de ani, a unui înalt oficial american.
Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a SUA: „Astăzi, delegația noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan pentru a arăta cât se poate de clar că nu vom abandona angajamentele noastre către Taiwan. Suntem mândri de prietenia noastră durabilă”.
Oficialul american a mers în parlamentul de la Taipei, apoi s-a întâlnit cu președinta Taiwanului, în fața căreia a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru securitatea insulei din Marea Chinei de Sud.
Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a SUA: „În Congres, în Camera Reprezentanților și în Senat, democrații și republicanii sunt dedicați securității Taiwanului și fac tot ce e nevoie pentru ca Taiwanul să fie capabil să se apere singur. Dar e vorba și despre valorile noastre comune, democrația și libertatea”.
Ce spun analiștii despre vizita lui Nancy Pelosi în TaiwanNancy Pelosi are un interes aparte în China și a fost unul dintre cei mai vocali critici în disputele cu Beijingul, spun analiștii Associated Press.
Lisa Mascaro, reporter al Associated Press: „Una din primele ei vizite, ca proaspătă aleasă în Camera Reprezentanților, a fost în China, în Piața Tiananmen, la scurt timp după revolta studenților și după masacrul de acolo. A folosit vizita aceea ca un semnal al susținerii SUA pentru drepturile omului din China și din toată lumea”.
China nu a reacționat deloc bine la vizita lui Pelosi în Taiwan. Ministerul Apărării de la Beijing a anunțat că va organiza, în următoarele zile, o serie de exerciții militare cu muniție de război în apele teritoriale ale Taiwanului. Site-ul președinției de la Taipei a fost atacat de hackeri, iar un oficial chinez a amenințat-o pe președinta taiwaneză că se îndreaptă spre un „abis dezastruos”.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA: „Nu există niciun motiv de a transforma această vizită într-o criză. Din păcate, ei au ales deja să reacționeze așa cum ne gândeam că o vor face. Am auzit un oficial chinez că vizita le violează suveranitatea. Nu e nicio violare a suveranității”.
Taiwanul este hotărât să se apere singur în fața oricărei amenințări a ChineiStatele Unite au mutat patru nave de luptă la est de insulă, ceea ce Pentagonul a numit o desfășurare de rutină, iar Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că exercițiile cu muniție de război pe care Beijingul vrea să le organizeze în jurul insulei înseamnă, de fapt, o blocadă a spațiului aerian și maritim taiwanez. A adăugat că Taiwanul este hotărât să se apere singur în fața oricărei amenințări a Chinei.
În convorbirea telefonică pe care au avut-o săptămâna trecută, președintele Xi Jinping l-ar fi avertizat pe Biden, în privința Taiwanului - „cine se joacă cu focul, va pieri de foc”. Americanii susțin, însă, că Beijingul își face griji degeaba.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA: „Ne opunem oricărei schimbări unilaterale a situației de fapt, de oriunde ar veni. Am spus că nu susținem independența Taiwanului. Am mai spus, chiar eu, ieri, că ne așteptăm ca nemulțumirile de ambele părți să fie rezolvate pe cale pașnică”.
Taiwanul este o insulă care se auto-guvernează încă de la sfârșitul războiului civil din China, dar Beijingul o consideră o provincie separatistă. Statele Unite, care întrețin relații diplomatice cu China, nu au astfel de relații și cu Taiwan. Însă Washingtonul menține o așanumită „relație robustă, neoficială” cu insula și consideră Taiwanul un „partener cheie” în regiune.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vizita , China , taiwan , nancy pelosi
Dată publicare: 03-08-2022 13:18