Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China evită discuțiile despre schimbările climatice în ciuda vremii extreme care a omorât 33 de persoane doar la Beijing

Căldura record și inundațiile istorice din China din această vară nu au reușit să aprindă dezbaterea publică internă despre modul în care cel mai mare poluator de carbon din lume poate atenua schimbările climatice, scrie Reuters.

În timp ce mass-media de stat și oficialii au spus în trecut că schimbările climatice fac China mai vulnerabilă la vremea extremă, puțini au făcut legătura în acest an și au fost și mai reticenți să o coreleze cu propriile emisii ale Chinei.

„De fapt, văd asta ca o mare oportunitate ratată, de fapt, ca guvernul chinez să obțină suficient sprijin social pentru agenda sa privind schimbările climatice”, a declarat Li Shuo, consilier principal la Greenpeace la Beijing.

„Și, cel puțin, să ajungem la un fel de narațiune nouă, care să fie mai aproape de realitatea de pe teren”.

Nu a existat o creștere majoră a căutărilor privind schimbările climatice în ultimele săptămâni, nici pe populara platformă de microblog Weibo, nici pe cel mai mare motor de căutare din China, Baidu, conform indicii lor oficiali de căutare. Asta în ciuda discuțiilor pe scară largă despre vremea severă, în care cel puțin 33 de persoane au murit doar la Beijing.

Câțiva locuitori din Beijing și din zonele inundate din jurul provinciei Hebei au spus că sunt conștienți de schimbarea tendințelor climatice, dar că sunt reținuți să spună mai multe.

„Vremea extremă, în zilele noastre, devine din ce în ce mai frecventă”, a spus un locuitor de 53 de ani din orașul Hebei Zhuozhou, care și-a dat numele doar Su.

"Nu putem comenta asta. Nu suntem autorități. Verile sunt mai calde decât înainte, iernile nu sunt la fel de reci ca înainte", a spus Su, ale cărei recolte și locuințe au fost afectate de inundații.

O căutare Baidu pentru întrebarea „ar trebui China să fie mai responsabilă pentru schimbările climatice?”, sau variante ale acesteia, nu a produs niciun articol critic la adresa politicii climatice a Chinei în primele câteva zeci de rezultate.

În schimb, rezultatele, multe de la instituțiile media de stat, s-au concentrat pe conducerea Chinei în lupta împotriva schimbărilor climatice și solicită țărilor dezvoltate să își asume mai multă responsabilitate.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la această poveste.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult