China, din nou în alertă. Noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus
Your browser doesn't support HTML5 video.
Focarul ar fi o piaţă de carne din sudul oraşului, iar autorităţile au decis să izoleze 11 cartiere în care locuiesc peste două milioane de oameni.
Între timp, în Ucraina, soţia preşedintelui ţării a fost testată pozitiv pentru COVID-19.
Vestea a venit la trei zile după ce liderul de la Kiev spunea că vrea să se infecteze ca să demonstreze că această boală nu este le fel de rea ca ciuma.
Autorităţile din Beijing au aplicat măsuri drastice, comparabile cu starea de război, în cele 11 cartiere din sudul capitalei pentru a opri răspândirea noului focar de coronavirus. În zonă au fost închise nouă şcoli şi grădiniţe şi a fost instalat un centru de comandă militar pentru a ajută la coordonarea măsurilor de igienă.
Pe de altă parte, autorităţile americane sunt îngrijorate pentru că nu mai puţin de 19 state au înregistrat o creştere a cazurilor de COVID-19. Celebrul doctor Anthony Fauci, cel care coordonează acţiunile instituţiilor federale în lupta contra pandemiei, nu vrea să mai repete unele erori din ultimele luni.
Acum, agenţia sanitară americană trage un nou semnal de alarmă şi îi îndeamnă pe oameni să stea cât mai puţin timp în compania altor persoane.
Iar unii guvernatori, cum este cazul celui din statul Arkansas, au decis să mobilizeze Garda Naţională.
Situaţia din Baltimore, de exemplu, a ajuns atât de gravă, încât primarul oraşului a ordonat suspendarea temporară a măsurilor de relaxare.
La toată panica legată de creşterea numărului de cazuri se adaugă şi temerea că o eventuală mutaţie va face acest virus şi mai periculos. O primă mutaţie a fost observată de către oamenii de ştiinţă din Florida, la stratul exterior al virusului prin care acesta atacă şi distruge celulele sănătoase.
În acest timp, Brazilia a urcat pe locul doi în lume la numărul de cazuri de COVID-19, după ce a depăşit Marea Britanie. Şi în cazul Braziliei, experţii se aşteaptă la o situaţie scăpată de sub control, în condiţiile în care măsurile de igienă şi de distanţare socială din cartierele sărace ale marilor oraşe sunt inexistente.
Nick Paton Walsh, CNN: „Nu pare a fi o situaţie de carantină, dar ni s-a spus că aceasta este o ţară cu o prezenţă redusă, pentru că barurile ar fi în mod normal arhipline. Şi traficul de droguri continuă la diferite colţuri de străzi. Această favelă s-a rupt, de data aceasta din cauza virusului, și nu a criminalităţîi care este în desfăşurare, de restul oraşului Rio de Janeiro”.